Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet

Kære forældre.

Nærværende nyhedsmail er produceret, før Covid-19 vendte op og ned på vores lille Danmark. Lige i øjeblikket sidder elever og undervisere isoleret hjemme og arbejder for at holde læringsprocessen i gang. Der bliver anvendt alverdens knep for, at eleverne ikke kommer bagud i forhold til den oprindelige plan. Alle elever har fag, der skal afsluttes til sommer, og nogle af dem bliver sikkert trukket ud til eksamen.

Det kræver stor disciplin at sidde 5-7 timer foran en skærm, og det er vigtigt  jævnligt at indlægge naturlige pauser væk fra skærmen, gerne med fysisk ”arbejde”  og i frisk luft. Der er mange ting ved nuværende situation, som kan gøre elever bekymrede: Lærer jeg nu det, jeg skal? Hvor lang tid skal skolegangen annulleres? Skal vi afholde en eksamen på et andet tidspunkt? Vi ved endnu ikke, hvordan undervisningsministeriet finder ud af at få afslutningen af skoleåret til at fungere, men jeg er sikker på, at der bliver fundet løsninger, så det kommer ikke til at gå ud over elevernes resultater ved en eventuel sommereksamen.

Når vi med tiden kender rammen for, hvordan skoleåret kan afsluttes for både fortsættende og afsluttende elever, melder vi det fra skolens side ud. Vi vil herfra gøre vores bedste for fortsat at understøtte alle elevers læring i forhold til de aktuelle præmisser. Og med disse ord vil vi vanen tro informere jer om livets gang på AARHUS GYMNASIUM C:

 

På AARHUS GYMNASIUM C (AGC) oplever jeg elever med engagement, med lyst til at være aktive og til at tage ansvar.  Vi har mange elever, der prioriterer at gøre en stor indsats for at gøre noget for andre, fremme en god sag eller for at dele ud af den viden, de har fået. Det smitter af på hele skolen og vores hverdag. Det er et meget klart tegn på at mange elever trives og er begejstrede for at være en del fællesskabet på AGC. Lad mig give tre eksempler på dette:

· Jeg har på min liste 10 forskellige elevudvalg, som frivilligt arbejder for forskellige ”sager", f.eks. Hyggeudvalget, LAN-udvalget, Flaskepantgruppen (samler pant ind og giver overskud til en skole i Kenya), Festudvalget, Musikudvalget osv.

· I sidste uge var 2.D dommer en hel dag i Lystrup Hallen ved Naturfagsmaraton for 5. og 6. klasser.

· Det er aldrig et problem, at få elever til at fortælle om, hvordan det er at være elev på skolen. I denne tid har vi rigtig mange brobyggere, og hvert hold får besøg af elever, der stiller sig op og præsenterer og  repræsenterer AGC på fornemste vis.

J
eg tror denne frimodighed og tro på egne evner hænger sammen med, at vi i flere år har arbejdet fremad mod en kultur, hvor der er fokus på læring og ikke på præstation. Præstationskulturen er optaget af resultatet - det er vigtigt for eleven at vise, hvad han kan. Hvis resultatet mislykkedes er arbejdet spildt. På AGC er vi mere optaget af processen, hvor det er læringen på vej mod målet, der er i fokus. I læringskulturen er det ikke kritisk at lave en fejl eller sige noget dumt, når blot der hele tiden arbejdes på at forbedre kompetencerne. Jeg er sikker på, at denne pædagogiske tilgang har positive konsekvenser for elevernes resultater, samtidig med at det højner elevernes tro på sig selv og evne for at se muligheder. Hvis vi giver eleverne passende frihed og rammer, er der nærmest ikke grænser for, hvad der kan lade sig gøre. Det hører med til vores kultur og det afspejles i det pulserende liv vi oplever i hverdagen.

 

Venlig hilsen
 
Karsten Bak Ramlov
Rektor
 
 

 Et begivenhedsrigt år for 1. årgang

Af: Line Højen, underviser og studievejleder
 
Eleverne på 1. årgang er godt i gang med anden halvdel af skoleåret og er efterhånden ved at finde sig til rette i deres studieretningsklasser. Der er meget at forholde sig til i løbet af et skoleår, og der er mange valg, der skal træffes. Eleverne valgte i efteråret deres studieretning og har siden valgt både valgfag og studieblokke. I den sidste gymnasiereform blev der indført et ny fællespulje af undervisningstimer på tværs af fagene (studieblokke) til at understøtte elevernes fordybelse og kompetenceudvikling. For HTX’s vedkommende udgør denne pulje 150 timer fordelt over de tre studieår. I 1.g har eleverne blandt andet haft kompetencetimer inden for digital dannelse, matematik og læsetræning, og i foråret kan de vælge mellem emner som for eksempel ”Cambridge English”, ”Kemisk værktøjskasse” og ”Stille elever”. Dette forår begynder planlægningen af elevernes studieture i 2.g, og så venter der muligvis også eleverne en eksamen i juni måned. 1. årgang vil enten komme op i 1 eller ingen eksamen. Indimellem kan eleverne have brug for at tale med en studievejleder. Det kan skyldes personlige eller sociale udfordringer, bekymringer omkring eksamen, spørgsmål vedrørende videregående uddannelse og i det hele taget alt hvad der hører til den faglige og personlige trivsel i gymnasiet. De er altid velkomne til at henvende sig til en af de fire studievejledere her på gymnasiet.

”Computational Thinking” på 2. årgang

Af: Ulrik Bohnstedt Christensen, uddannelsesleder
 
I den sidste gymnasiereform blev der indført et ny fællespulje af undervisningstimer på tværs af fagene til at undersstøtte elevernes fordybelse og kompetenceudvikling. For HTX’s vedkommende udgør denne pulje 150 timer fordelt over de tre studieår. I 1g har vores nuværende 2. årgang allerede haft kompetencetimer inden for eksempelvis digital dannelse, Cambridge English, kompetencematematik og læsehastighedstræning, mens de i løbet af dette efterår har haft emner såsom skrivekunst, kildekritik, romanlæsning, poetry slam mm. I dette forår vil vi bygge videre på den digitale dannelse ved at indføre en studieblok for 2g’erne i såkaldt ”Computational Thinking”. Og hvad er det så lige det for en størrelse?
 
Generelt arbejder vi praksisnært på HTX. Vi hiver gerne virkeligheden ind i klasserummet og arbejder med projekter og cases, der kan bruges til noget. I den forbindelse inddrager vi de nyeste digitale trends og koncepter i undervisningen - både på indholdssiden og mht. nye undervisningsformater. Som en moderne uddannelsesinstitution bestræber vi os endvidere på at give eleverne de allerbedste forudsætninger for at kunne begå sig i et samfund præget af allestedsnærværende digitale teknologier og infrastrukturer – en verden hvor nye elektroniske forretningsmodeller forandrer vores livsverden og muligheder for professionelt virke. Vi vil gerne danne og uddanne vores studenter til at være kritiske borgere i udviklingen og til at kunne navigere som professionelle aktører på et fremtidigt digitalt jobmarked, hvor mange af eleverne sikkert vil få jobtitler, som vi endnu ikke kender indholdet af (eller blot navnet på). Som gymnasium vil vi klæde eleverne på til at kunne håndtere disse spændende udfordringer, muligheder og eventuelle faldgrupper.  
Ofte hører man digital dannelse italesat som hensigtsmæssig digital adfærd – altså vigtigheden af at man eksempelvis opfører sig passende på sociale medier, ikke deler stødende digitalt materiale, ”troller” andre mennesker eller lign.  Adfærd er vigtigt men en dannelse har også en indholdsside.  I nutidens digitale verden er eksempelvis viden om IT også relevant for at kunne foretage hensigtsmæssige livs- og karrierevalg og for at beskytte sig selv. Her er begrebet om ”Computational Thinking” en fin abstraktion over indholdet og virkemåden af IT-feltet.  
Begrebet sammenfatter fire overfaglige kompetencer, der skal til for at betjene og forstå computere og de problemområder, som kan løses algoritmisk (dvs. ved hjælp af IT). Grafikken her til venstre skulle gerne anskueliggøre dette i visuel form. I forårets studieblok vil vi så give eleverne mulighed for at vælge mellem forskellige temaer, der alle udgør forskellige veje frem mod de fire overfaglige kompetencer. Nogle af vores elever er måske lidt fremmede over for computee, mens andre elever allerede er på en IT-studieretning, hvor de har lært en del om programmering, databaser etc. For at ramme så mange elever som muligt med forskellige forudsætninger og interesser, har vi derfor konstrueret syv forskellige forløb, hvor både det faglige niveau og temaet varierer – fra mere ”hårde” datalogiske emneområder såsom hardware til mere ”bløde” temaer såsom spil, grafik og web:
 
·        Web/Apps - intro til frontend programmering
·        Web/Apps - intro til backend programmering
·        Hardware - intro
·        Hardware - videregående
·        Spil og grafik - intro
·        Spil og grafik - videregående
·        Computerteori  
 
Vi glæder os meget til undervise i disse emneområder. På den ene side ønsker vi at give vores elever handlekompetence. At flytte dem fra at være IT-brugere til at være IT-skabere. Det handler om karrierelæring og om at erhverve kvalifikationer til at kunne begå sig professionelt på nutidens og fremtidens arbejdsmarked eller i det videregående studieliv. På den anden side ønsker vi at give eleverne en bevidsthed om, hvad ”andre” (dvs. virksomheder, institutioner, stater etc.) vil med dem i en myndiggørelsesproces. I dagens moderne økonomi som nogle teoretikere har døbt ”overvågningskapitalisme” er der en pris på data – også på de dataspor, som mange mennesker frivilligt efterlader sig på digitale platforme. Der er således megen digital dannelse, mulighed for selvbeskyttelse og kompetent deltagelse i fremtidens demokratiske udfordringer (eksemplificeret ved sagen om Facebook-Cambridge Analytica) ved at kende til termer og mekanismer bag eksempelvis datamining, kunstig intelligens, logning etc.

Kondens Arkitekter samarbejder med elever på 2. årgang

Af: Anne Marie With Bøje, underviser og international koordinator
 
I efteråret er 2P blevet undervist af arkitekt Sinna Asgari, partner i Kondens Arkitekter, som har til huse på Institut for X på Godsbanen. Klassen har bl.a. haft til opgave at registrere byrummet omkring Kondens´ bygning ved brug af tegneredskaber. Et af de flotte resultater ser I her, de øvrige kan findes på Instagram / kondensarkitekter.

Empowerment by innovation – 2J på udveksling

Af: Anne Marie With Bøje, underviser og international koordinator

I disse år deltager 2J i et mobilitetsprojekt i samarbejde med elever og lærere fra  Sverige, Estland, Litauen, Island og Finland. Projektets overtema, Empowerment by innovation – a must for inclusion, bygger på arbejdsmetoder fra teknologi- og innovationsfagene, som vi anvender dem på HTX, og hver workshop har sit undertema, hvor mindst en af fire globale kompetencer er indtænkt: Global faglighed, Horisont, Interkulturel dannelse, Kaosparathed-og handling. 

På billedet ses Julie, Christoffer, Nicolai og Ask under deres ophold i Porvoo, Finland. Næste workshop vil foregå på Akureyri Comprehensive College, Island i oktober. I februar 2021 er vi værter for elever og lærere fra vores partnerskoler med temaet Improving accessibility – being disabled in the city (Kaosparathed og handling).

 

 

Alle workshops i projektet:

  • October 7-11, 2019: Porvoo International College (FI)
    Different generations-same challenges - equal opportunities.(Horizon)
     
  • February 3-7,2020: Nyköpings gymnasium Nico (SE)
    Digital tools for understanding cultural diversity. (Intercultural abilities, Horizon)

  • May 4-8, 2020: Lääne-Viru College (EE)
    Part time work-full time inclusion. (Horizon)

  •  October 5-9, The comprehensive college in Akureyri (IS-VMA), 2020:
    Elderly included and happy. (Intercultural Abilities. Action)

  • February, 8-12, Aarhus Gymnasium C, 2021:
    Improving accessibility-being disabled in the city.( Action)

  • April 19-23, Vilnius Vocational Education and Training Centre of Technology and Business (LT) 2021:
    Addictions:challenges and values. (Action)

På tur med teknikfag på 3. årgang

Af: Line Højen, underviser og studievejleder

De fleste elever er i løbet af deres 3. år med teknikfag på en eller flere ture. I teknikfaget ”Mode og beklædning” var de i år på tur til København. Deres underviser Maria fortæller om turen:

 Vi var vi et par dage i København og havde en rigtig god tur. Eleverne arbejdede med stilhistorie, og derfor fik de en omvisning i ”De Kongelige Repræsentations lokaler”, med masser af kultur og historie. De skulle lægge mærke til mønstre, farver og former på tapeter, møbler, billeder osv. Bl.a. så vi Riddersalen på Christiansborg Slot, som er udsmykket med en unik serie gobeliner, der viser 1000 års Danmarkshistorie i farvestrålende billeder. Gobelinerne er vævet efter tegninger af Bjørn Nørgaard og var en gave til Dronningen, da hun blev 50 år.

Der var modeuge i København i de dage, hvor vi var i byen, og vi besøgte de lukkede fagmesser ”Copenhagen fashion fair” og ”Revolver”, der bl.a. viste tøj til vinteren 2020/21.

Partnerskolesamarbejde i Sierra Leone

Af: Anne Marie With Bøje, underviser og international koordinator

"STUDENTS AND TEACHER FROM AARHUS GYMNASIUM IN DENMARK VISIT THE SENGBE PIEH ACADEMY IN ROBIS, SIERRA LEONE." Sådan skriver Joseph Kaifala, leder af vores partnerskole i Sierra Leone. Igen i år har vi haft elever på ophold i uge 6 og 7 for at samarbejde med lokale elever og lærere om undervisningsmetoder og udveksle kulturelle erfaringer. Joseph fortsætter:

" I am what I am mostly because of the opportunity I obtained to study abroad. I believe one of the best ways to discover oneself is to experience the lives of others. Sometimes progress is deterred by the monotony of a singular cultural existence. Interacting with others can help us examine our lives and perhaps offer us better ways of solving problems – or help us appreciate things we take for granted.

Many girls at the Sengbe Pieh Academy in Robis Village might never have the opportunity to travel abroad, which is why our collaboration with the #AarhusGymnasium in Denmark is rather meaningful. For the second year now students from Aarhus Gymnasium have visited us in Robis. They will spend a couple of weeks teaching and learning with the #Mariners. At a time of renewed crises over “otherness,” Liat and I believe as Kurt Hahn who founded the #UnitedWorldColleges did, that the shared experiences of young people can strengthen international understanding, and perhaps, life in larger freedom. World peace will not fall from the sky; we have to work hand in hand, side by side, employing the full strength of our human diversity.

On behalf of the Jeneba Project and the Mariners of Sengbe Pieh Academy we welcome Alice, Josefine, Magnus, siv and Lucas.

- Joseph Kaifala"

wwww.jenebaproject.org   

Vigtige datoer i 2020  

  • Gallafest 2020 (3. årgang): Fredag den 1. maj
  • Eksamen 2020: Første mulige prøvedag: 15. maj  - Sidste mulige prøvedag: 24. juni
  • Huedage 2020 22., -23. og 24. juni
  • 1. skoledag efter sommerferien 2020 1. årgang: 10. august / 2. og 3. årgang: 11. august
Tilmelding og framelding

Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det her
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden
af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til
vores nyhedsbrev fra Aarhus Gymnasium.
Send venligst en mail til Line Højen på lhv@aarhustech.dk
 
Med venlig hilsen
 
Karsten Bak Ramlov
Rektor
Aarhus Gymnasium
 
M 22234169
T 89373533
 
 

Følg os...

 
Frameld dig dette nyhedsbrev