Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej

Velkommen til nyhedsbrevet fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby

Så er vi i gang igen efter efterårsferien

Vi er nu nået gennem årets første ferie og dermed halvvejs gennem efteråret. I dette nyhedsbrev vil vi fortælle lidt om, hvad der er sket, og hvad der vil komme. 

Det vigtigste, der er sket for 1. årgang, er nok, at de er kommet i gang; de har været på hyttetur og til studiestartsfest, og der er endnu en tre måneder til de afslutter grundforløbet med et par prøver. I den forbindelse skal de også endeligt vælge, hvilken studieretning de vil gå på. 

1. årgang har også stiftet bekendtsskab med FUS-faget - Fysisk Udfoldelse og Sundhed. I den forbindelse har de været på FUS-dag med en række forskellige aktiviteter i Christiansbjerg-hallen. Læs mere nedenfor!


2. årgang har været på studietur, hhv. til Norditalien og Lissabon. Vi har artikler om begge ture nedenfor.

3. årgang er så småt ved at gå i gang med deres SRP-projekt. De skal først skrive det i december, men skal gennem et langt forarbejde først - og det fylder ret meget her i efteråret. Og så var det jo tre fra 3. årgang der vandt sølvmedalje ved DM i Teknologi. Også det har vi mere om nedenfor. 

Den nye skole vokser frem

Som I nok alle ved, flytter vi efter sommerferien sammen med Teknisk Gymnasium Christiansbjerg - og det sker jo her på vores matrikel. Derfor er vores hus ved at blive gjort større - og samtidig er der løbende ombygninger indvendigt. 

Arbejdet er nu så langt fremme, at rejsegildet er lagt fast. Det bliver torsdag den 24. oktober kl. 14.00. Elever/musikere fra Teknisk Gymnasium sørger for underholdningen!
 
Billedet viser status på det nye byggeri i uge 41. De elever der var på studietur til Venezia (læs nedenfor), vil måske finde visse ligheder mellem vores byggeri (som det ser ud nu) og Dogepaladset i Venedig. I hvert fald har begge bygninger en overdækket arkade nederst og en ret massiv bygningskrop øverst. Farven er også nogenlunde den samme!

Vigtige datoer

30. oktober er der forældreaften for 1. årgang. Her siger lærerne lidt om tiden der er gået, og tiden der kommer. Og eleverne fortæller om, hvad de har lært.

Omkring 3. december er der forældrekonsultationer, også for 1. årgang. Til den tid har eleverne fået karakterer for første gang. Vi har også en frisk statistik over de enkelte elevers fravær - og derfor indbyder vi til en snak med klassens kot-lærere.

20. december er sidste skoledag inden ferien, og 6. januar mødes vi igen! 
Fra venstre: Malte, Carsten og Mathias

Sølvmedalje til opfindere fra Teknisk Gymnasium

Der var spænding til det sidste, da finalen i DM i Teknologi blev afgjort i København. Seks hold fra hele landet havde kvalificeret sig, og konkurrencen var tæt og niveauet tårnhøjt.

Malte Spence, Carsten Stoltenberg og Mathias Lynnerup Jakobsen fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby, vandt en flot 2. plads samt en gevinst på 1000 kr. til hver, et gavekort til Rema1000 og en Hoptimist.
 
Positive dommere

- Det var nervepirrende, da vi skulle fremlægge vores projekt. Lige pludseligt var vi klar over, at nu strammede det til. Men heldigvis gik det godt. Dommerne var enige om, at vi havde fat i et meget stort problem, og at vi havde et spændende forslag til løsning. Det var tydeligt, at de synes, det var en god ide, for de var meget positive, siger Malte Spence.

Deres opfindelse er en elektronisk pille-dispenser, som bliver styret via en app på en Smartphone og automatisk styrer pille-uddelingen i forhold til, hvornår pillerne skal tages, og hvilken mængde medicin der skal gives.

Selvom de tre aarhusianske HTX-elever ikke løb med 1. pladsen, er de meget tilfredse med resultatet og ikke mindst den oplevelse, som DM i Teknologi har været.

DM en stor oplevelse

- Både fagligt og socialt har det været en fed oplevelse at være med i konkurrencen. Vi har snakket med de andre hold, hørt om problemerne med deres projekter og deres løsningsforslag. Alle var meget entusiastiske, og det er sjovt at være sammen med andre HTX-elever, som brænder for deres ide på samme måde, som vi brænder for vores, fortæller Malte Spence.
Uddannelsesminister Morten Østergaard var med ved prisoverrækkelsen, og han var tydeligvis imponeret.

- Vi har brug for unge præcis som jer, der med engagement og gode ideer bidrager innovativt til vores samfund. I forstår at omsætte jeres ideer til produkter og forretningsideer. Det er det, vi skal leve af i fremtiden, og derfor skal vi også have endnu flere unge til at vælge en erhvervsrettet uddannelse, sagde Morten Østergaard i sin tale til de unge konkurrencedeltagere.

Et ekstra fagligt løft

- Vi har lært meget af hele forløbet. Det har gjort os bedre til at arbejde sammen om et stort projekt og givet os overblik. Det kan vi naturligvis bruge i vores fremtidige projekter på teknisk gymnasium, mener Malte
.
Det var en gruppe på fem piger fra HHX på EUC-Nord, der tog guldet i dagens konkurrence. De havde opfundet en kanyle med en særlig smart sikkerhedsfunktion, der gør, at sygeplejersker undgår at stikke sig.

Malte, Carsten og Mathias' pille-dispenser blev også omtalt i Jyllands-posten - læs her.
Her sidder eleverne bænket på olivenoliefabrikken Turri ved Gardasøen. Som man se, går Lærer-Allan rundt bagved. Men det var ikke for at holde ro - eleverne sad opmærksomt og hørte, hvordan olivenerne blev dyrket, høstet og forarbejdet. Og bagefter skulle de smage på olivenolien - næsten som var de til vinsmagning!

2. årgang på studieture - den ene med bus til Gardasøen og Venedig

Vanen tro har vore 2.års-klasser været på studieture her i eftersommeren. Som sædvanligt gik alle ture sydpå, men i år var der en af turene, der brød normen. Det var 2R's og 2Q's fælles bustur til Gardasøen, Verona og Venedig. Det nye var, at vi tog med bus, for vi havde også sidste år to klasser ved Gardasøen.

Det var en rigtig god oplevelse for eleverne - og også for lærerne. En bustur er ganske vist lang, men den har faktisk nogle fordele sammenlignet med en flytur fra Kastrup.

Så snart bussen havde forladt Dollerupvej, var vi rigtigt på vej – og der var ikke behov for at holde styr på passene! Lærerne skal kun tjekke at alle elever er med om bord efter toilet- og spisepauser. Og efter 21 timer blev vi læsset af på campingpladsen ved Gardasøen.  
 
Eleverne boede i hytter med 4-5 elever i hver, og de skulle selv stå for madlavningen. De kunne naturligvis gå på restaurant og spise, men alle hytter lavede fælles mad de fleste dage. På den måde sparede de penge - og også trænet deres sociale færdigheder!

Men det var ikke kun socialt udfordrende opgaver eleverne blev kastet ud i. De havde cykler i to dage og var alle på mindst én længere cykeltu. En stor del nåede (sammen med lærerne!) sågar op til toppen af den høje klippe - La Rocca - bag campingpladsen. Nogle prøvede at vindsurfe, og alle måtte adskillige gange vandre de ca. 1½ km mellem campingpladsen og Garda by. Det lyder som noget helt banalt, og er det da også for langt de fleste. Men ingen tvivl om at nogle af vores elever får for lidt motion til daglig!

Det faglige blev dækket på flere måder - i form af både tre virksomhedsbesøg (ost, vin og olie), et besøg på en skole og besøg i Verona og Venedig. Her var masser af guf for både Design- og TekHist-fagene – og såmænd også for engelsk (The Merchant of Venice), og sikkert også for de fleste andre fag.
 
Bussen med to danske chauffører gjorde det muligt at komme nogenlunde hurtigt rundt; uden bus havde det således ikke været muligt at besøge de tre virksomheder, der alle lå langt ud på landet.

Mere studietur - med fly til Lissabon

2N tog  med fly til Lissabon. Det er selvfølgelig hurtigere end at tage med bus, men også en flytur tager tid: Klassen mødtes en lørdag aften kl. 23 på Aarhus Banegård, og skulle så køre i tog fire timer til Kastrup Lufthavn. I Kastrup havde vi lidt ventetid, men kl. 6.50 kunne vi sætte os i flyet.

Vel fremme i Lissabon blev vi hentet af en bus og kørt til vores hostel. Troede vi! Lissabon er nemlig en særdeles kuperet by, og vores hostel lå i et af de gamle kvarterer, hvor gaderne er så smalle og stejle, at busser ikke kan komme frem. Så vi måtte tilbagelægge adskillige højdemeter (nogle med mere bagage end andre!) i bagende sol. Og søreme om der ikke også lige var ca. 30 trin op ad verdens stejleste trappe op til hostlets fordør. Så det var en flok svedige og lettere trætte gymnasieelever (og -lærere), der endelig kunne læsse bagagen af ca. 12 timer efter afrejse fra Aarhus.

Vi kunne først tjekke ind efter kl. 14, så vi startede med en hurtig omklædning til sommertøj (det skulle jo passe til de 25-28 grader), og så begav vi os ud i Lissabons gader for at finde ud af, hvor alting lå – og for at få en gang frokost. Vi kunne hurtigt konstatere, at vi boede lige midt i centrum, og der var til elevernes store begejstring ikke mere end 5 minutters gang til McDonald's, Starbucks, det lokale supermarked, restaurantkvarteret – og ikke mindst bar-kvarteret. Vi fik også set Lissabons svar på Triumfbuen og byens imponerende havnefront.

Om mandagen havde vi lejet en bus og en guide til en tur i Lissabons omegn. Vores guide dukkede dog ikke op som aftalt, og det viste sig, at hun var kørt galt på vej hen til os og derfor ikke kom! Rejsebureauet var dog yderst effektivt, og i løbet af ti minutter havde de skaffet os en ny guide, som kunne møde os i byen Sintra, som var mål for vores udflugt. På vejen lagde vi vejen forbi fastlandseuropas vestligste punkt, Capo da Roca – et meget smukt og imponerende sted.

I Sintra blev vi mødt af Susanna, som viste os byen (og dens bedste bageri) samt kongeslottet. Slottet var egentlig ikke en del af vores planer, men det viste sig at være både yderst interessant og også fagligt relevant i forhold til elevernes SO-projekt i teknologihistorie og engelsk om opdagelsesrejser. Susanna kunne vise os adskillige eksempler på, hvordan portugisernes nationale identitet igennem tiden har været centreret omkring opdagelsesrejser, og hvordan bl.a. dele af deres arkitektur er præget af symboler, der på den ene eller anden måde henter sin inspiration fra opdagelsesrejserne.

Fra Sintra gik turen tilbage til kysten og badebyen Cascais. Her fik eleverne et par timer til at se på byen, spise frokost og bade i havet. 

Tirsdag stod den på skolebesøg. Vi havde via Globale Gymnasier-kontakter fået kontakt med en engelsklærer på et portugisisk gymnasium, som havde planlagt et super program for os. Vi hørte først et oplæg fra de portugisiske elever om Portugal og portugisisk kultur. Så blev det 2. n's tur. De have lavet en præsentationsvideo om dem selv og skolen. Og bagefter holdt de oplæg om Danmark, Aarhus og vores skole. Efter en lille snack var der "speed-dating", hvor eleverne i blandede grupper snakkede om alt fra venskab til fremtidsplaner. Herefter fik vi en rundtur på skolen, inden vi med bus blev kørt til Champalimaud Centre for the Unknow – et forskningscenter som samler nogle af verdens førende forskere inden for neuroscience.

Efter afsked med vores portugisiske venner stod den på Marine Museum, hvor eleverne skulle hente inspiration og tage billeder til deres præsentation i teknologihistorie og engelsk om opdagelsesrejser. 

Onsdag var vejret vendt, så det støvregnede, da vi tog metroen til EXPO '98-området uden for Lissabon, hvor verdens næststørste oceanarium befinder sig. Her så vi hele castet fra "Find Nemo" + et par nuttede oddere, pingviner, havskildpadder og ca. 1000 forskellige fiskearter (jeg talte ikke efter). Eftermiddagen var til fri disposition, men om aftenen mødtes vi alle på Hard Rock Café til afskedsmiddag. En hyggelig og festlig afslutning på turen.

Torsdag morgen var der afgang kl. 9.00, og ALLE elever var oppe senest kl. 8.00! Hjemturen gik glat – om end der var 3½ times ventetid i Kastrup + sporarbejde ved Vejle, så det var en træt, men glad flok elever, der ankom til Århus Hovedbanegård kl. 1.00 efter i dejlig studietur til Lissabon.

Mentorer, lektiecafé - og skrivefængsel

Vi forsøger naturligvis på alle måder at få vores elever gennem uddannelsen så godt som muligt, og nu har vi fået en ny mulighed - mentorer.

Mentorer er lærere, der tager sig af elever med særlige problemer som fx adhd, asperger og meget andet, som gør, at der er stor risiko for, at de falder fra.

Vi er her i efteråret ved at systematisere arbejdet med at være mentorer og finde ud af, hvilke behov de enkelte elever har. Og det er vores håb, at vi kan få dem godt i gang med uddannelsen, således at de hverken snubler i starten eller senere. 

Et af vores andre tilbag er lektiecaféen. Den er i år flyttet til torsdag, men fungerer ellers som sidste år. Der er altid mindst én lærer og nogle 3.års-elever til stede, og for tiden kommer der også mindst en fra det såkaldte Matematikcenter. 

Endelig er der skrivefængslet. Det er næsten det samme som lektiecaféen, men dog med den forskel at eleverne kommer helt frivilligt i caféen, mens det er obligatorisk at møde op i fængslet! De bliver dog kun indkaldt, hvis de har 'glemt' at aflevere skriftlige opgaver. 

Det sidste 'våben' vi har, er en samtale med vores studievejleder eller uddannelsesleder. Og hvis det heller ikke hjælper, må vi nok erkende at den pågældende elev ikke umiddelbart egner sig til at gå på teknisk gymnasium. Det sidste sker heldigvis ikke ret tit. 

Følg med på Facebook og face it...

Vi har tidligere her i nyhedsbrevet fortalte om vores facebook-side og vores elevblad face it.

Der er fortsat gang i begge dele; der kommer snart et nyt nummer af face it. Og facebook-siden bliver hyppigt opdateret. For nylig er der lagt mange billeder fra studieturen til Garda og Venedig ud - se fx link her og her.

Det aktuelle coverbillede stammer fra en af cykelturene langs Gardasøen.

Studiestartsfest

En af eftersommerens store begivenheder er studiestartsfesten. Eleverne havde en herlig aften sammen, og der var god gang i dansen. Selvom humøret var højt og baren flittigt benyttet, så fik eleverne meget stor ros for vagterne for at have været søde og uproblematiske - de bemærkede det sammenhold, som er særligt for teknisk gymnasium.

Der er også kommet billeder fra festen på facebook - se her.

FUS-dagen 2013

Hvis der skal to ensartede begivenheder til at betegne en tradition, kan man godt sige, at det var traditionen tro, at vi tirsdag den 8. oktober holdt FUS-dag for alle 1.g'ere i Christiansbjerghallen.
Den sidste måned har de tre 1. årsklasser beskæftiget sig med fysisk udfoldelse og sundhed i SO1, hvor bl.a. biologi og teknologi indgår. Teorien om hjertets opbygning, lungernes funktion, blodkredsløbets forgreninger osv. var således på plads, og FUS-dagen havde det enkelte formål, at eleverne skulle røre sig – altså praktisere fysisk udfoldelse.

I Christiansbjerghallen havde en dygtig instruktør tilrettelagt et program til os, hvor eleverne på skift var aktive i forskellige discipliner. Indledningsvist varmede vi alle op i hallen gennem nogle boldspil, som var langt mere kreative end i undertegnedes idrætstimer i 80'erne og 90'erne. Bl.a. fik eleverne lov til at gå amok (også på hinanden) i hockey med isoleringsrør. Efter denne opvarmning var eleverne på skift aktive med styrketræning, Coopertest, skøjteløb og en smule teoriundervisning om kondition.

Formålet blev nået; alle elever fik sved på panden og fik samtidig en rigtig god social oplevelse. Og vi lærere blev i øvrigt igen mindet om, hvad motion gør ved folk og fik dermed pustet fornyet liv i vores ærgrelse over, at vi har så begrænsede muligheder for idræt på HTX.

OBS! Det er ikke alle ’gymnasieture’, der er gymnasieture!

Vi er blevet opmærksomme på, at der er et rejsefirma, der sælger ferier bl.a. til Prag, med etiketten 'gymnasieture'. Det er helt misvisende, for hverken Teknisk Gymnasium Århus Midtby eller andre gymnasier har noget at gøre med disse rejser.

Så vidt vi er orienteret, sælger rejsefirmaet sine rejser delvis via kontaktelever på de enkelte gymnasier. Og det kan derfor fremstå, som om de pågældende gymnasier er involveret. Men det er de på ingen måde.
Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby. Send venligst en mail til Peder Meyhoff, redaktør af nyhedsbrevet, på pme@aarhustech.dk.

Tilmelding og framelding
Kender du én der ikke er tilmeldt nyhedsbrevet, kan vedkommende gøre det på hjemmesiden. Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".
 
 
Med venlig hilsen

Jens Tønning
Studierektor
Teknisk Gymnasium Århus Midtby 
T  8737 3445
M 2488 1510
Læs flere nyheder fra AARHUS TECH
Frameld dig dette nyhedsbrev