Se denne mail i en browser
Nyt fra gymnasiet
Kære forældre
Denne tid er fuld af håb. Håb for, at vi snart vender tilbage til ”normalen” uden alle restriktioner. Vi fyldes af håb, når vi efter mange kolde forårsmåneder rammes af sol og varme, og når vi ser, hvordan naturen folder sig ud, og vi kan købe friske nyopgravede kartofler i butikkerne. Uden for mine vinduer stråler solen om kap med de glade øjne på de nyudklækkede studenter, og resten af vores elever og medarbejdere ser frem mod en lang, velfortjent pause. Jeg har det, som om vi er kommet ud af en mørk hule, hvor vi har opholdt os i alt for lang tid og nu står og misser med øjnene for at vænne os til solen.
 
Det er på mange måder et amputeret skoleår, vi er i gang med at lukke ned for. Meget af det, vi vil huske for skoleåret 20/21, er alt det der manglede. Meget af det, der gør det til noget helt særligt ved at være ung gymnasieelev, er blevet aflyst på grund af COVID-19. Det gælder på det sociale område, hvor restriktioner blokerede for alle de normale aktiviteter, og hvor store perioder med hjemmeundervisning foran skærmen, fik mange elever til at opleve ensomhed og en ensformig dagsrytme. Det har krævet et lyst sind at bevare motivationen, selv om vores meget dygtige lærerstab i stor udstrækning formåede at omlægge undervisningen til at være virtuel, og alligevel kunnet bevare den høje kvalitet i undervisningen. Der var stor opfindsomhed med indlagte walk and talk-sessioner, hjemmekøkken-forsøg, virtuelle øvelser og andet godt. Men vi var alle glade, da vi i løbet af foråret kunne komme tilbage til klasseværelserne og se hinanden i øjnene. En af de første dage tilbage på skolen, kom en lærer ind på kontoret med et kæmpe smil og rørte øjne og sagde: ”det er fantastisk at have dem tilbage”. Det er bare noget helt andet at kunne fornemme eleverne, når man kan se deres kropssprog, og når dialogen i klassen er dynamisk og flydende.
 
Selv om undervisningsministeriet udsendte nødbekendtgørelser, hvor dele af pensum kunne udelades, var der travlhed for at kunne nå at indhente noget af det forsømte. Vores laborant og vores værkstedsassistent har ligget vandret for at følge med efterspørgslen, ligesom vores 3D-printere og laserskærere, har haft en meget travl periode. Meget af det praktiske arbejde, som på HTX-uddannelsen er et vigtigt pædagogisk element i undervisningen, skulle indhentes på relativt få måneder.
 
Folketinget har bevilget en pose penge, som vi det næste halve år kan bruge til at imødegå det ”faglige efterslæb” og sikre den sociale trivsel blandt eleverne. Det har blandt andet betydet, at vi har kunnet holde faglige bootcamps på gymnasiet i elevernes fritid, og at vi i den sidste uge inden sommerferien kører 240 elever fra 1. årgang en dag i Djurs Sommerland. Det er dejligt at tænke på, at eleverne endelig kan få lejlighed til at folde sig ud, grine sammen og (gen)opbygge relationer.
 
Vores føljeton med at være eller ikke at være STX-gymnasium har fundet sin afslutning. Folketinget har efter lang betænkningstid besluttet, at der på Dollerupvej ikke skal være et STX-udbud, men at vi selvfølgelig skal føre vores nuværende to STX-klasser sikkert igennem deres uddannelse.  Vi drømte om at opbygge en campus, hvor vi kunne udnytte synergi mellem to forskellige gymnasiale uddannelser til at løfte begge uddannelser til et endnu højere niveau. Det kunne komme eleverne til gode både fagligt og socialt, men det var der i sidste ende ikke politisk vilje eller mod til at sætte igennem. Vi sætter nu alle sejl til for at vores nuværende STX-elever får tre fantastiske år, hvor de oplever en høj kvalitet i undervisningen, og oplever en kultur, som de kan identificere sig med.
 
I denne sommertid har vi mange elever, der sveder sig igennem eksamen. Elevernes faglighed skal stå sin prøve, og det generelle indtryk er, at eleverne på trods af situationen klarer sig rigtig fint. Nogle elever har haft udfordringer, fordi de på grund af pandemien er blevet isoleret og ikke har kunnet komme til de udtrukne eksamener. Særlige COVID-19 regler betyder, at de dog alligevel kan få afsluttet deres uddannelse sammen med deres klassekammerater. Det er også en lettelse, at vi i år kan afholde en værdig afslutning for dimittenderne. Genoplukningen af samfundet har gjort det muligt, at pårørende må komme ind på skolen og sætte hue på ved den sidste eksamen, ligesom de må komme ind på skolen ved overrækkelse af eksamensbeviserne ved dimissionen.
 
I år har vi 183 unge mennesker, der nu efter tre års hårdt arbejde står klar med et bevis på, at de har oparbejdet en faglighed og en viden, så de er klar til fremtidens nye udfordringer. Det gør det hele værd – COVID-19 eller ej.
 
Karsten Ramlov
 
Rektor

I det nye skoleår

Af: Linda Charlotte Heiede Laursen, Uddannelsesleder

Efter en god og forhåbentlig varm og afslappende sommerferie, glæder vi os rigtig meget til at byde nye 1g-elever velkomne og i det hele taget til at samle alle vores elever på skolen igen. Vi glæder os til at komme tilbage til et normalt skoleliv med al det leben, der hører sig til, og vi glæder os særligt meget til, at vi igen kan få gang i skolens udvalg, nye såvel som gamle, som har indflydelse på en lang række ting og initiativer på skolen. I forlængelse heraf, vil vi da også gerne fortælle lidt om, hvad næste skoleår kommer til at byde på udover den ordinære undervisning.  

Sundhedsuge med idrætsdag og fredagscafé

I september måned, har vi afsat uge 37 til en temauge med fokus på sundhed. Mandag til torsdag vil fagene have fokus på forskellige sider af den menneskelige sundhed, og der vil være morgengymnastik, bevægelse i de fleste undervisningslektioner, oplæg om rusmidler, oplæg om hvordan kost, motion og søvn kan påvirke den enkeltes indlæringsmuligheder bare for at nævne nogle af de ting, der er på programmet i de fire dage. Fredag i uge 37 kulminerer det hele med en fælles Idrætsdag for de fire afdelinger af AARHUS GYMNASIUM. Idrætsdagen afholdes i Tilst, som har rigtig fine idrætsfaciliteret, og dagen afsluttes med en fredagscafé som afslutning på en forhåbentlig vellykket sundhedsuge.  

Talenttilbud – MasterClasses i engelsk med rejse til USA

Et andet og nyt tilbud på skolen, som starter i begyndelsen af det nye skoleår, er MasterClasses i engelsk med efterfølgende studierejse til østkysten af USA. Der er tale om et talenttilbud til elever, som har engelsk på A- eller B-niveau, og som interesserer sig for den amerikanske litteratur og kultur samt det amerikanske samfund. Målet er at give eleverne et fagligt og inspirationsmæssigt løft inden for faget engelsk, at skabe mulighed for at opbygge og videreudvikle studie- og karrieremæssige kompetencer, gode muligheder for skabe nye relationer på tværs af klasser og årgange – og naturligvis muligheden for en uforglemmelig oplevelse. Forløbet starter medio august, hvor vi mødes 5 gange efter skoletid til et par timer, hvor vi læser, analyserer og bearbejder det stofområde, som klæder os på til rejsen til New York og Washington DC. Derefter går turen over Atlanten i uge 38 eller uge 39, hvor vi starter vores 10 dages ophold i New York C med 5 intensive dage fulde af oplevelser, hvorefter turen går videre med bus til Washington DC, hvor vi skal være i den resterende del af turen. Det kommer til at koste ca. 11.000 kr. at deltage i forløbet, hvilket inkluderer flyrejserne, transport i NYC, busrejsen til Washington DC, hotelophold og entrebilletter til alt det, vi skal deltage i. Ansøgningsfristen for at deltage i forløbet var den 24.6.21, og vi håber, der er så stor interesse for dette tilbud, at vi kan gøre det til en årlig tilbagevendende tradition.  

Frivillige tilbud efter skoletid

Vi har et ønske om at gøre AARHUS GYMNASIUM mere levende – også efter almindelig skoletids ophør. Derfor vil der i det kommende skoleår være en række tilbud, man som elev kan melde sig til at deltage i. Det handler bl.a. om muligheden for at benytte skolens MAKERSPACE og MEDIASPACE og om muligheder for at deltage i en række kreative tilbud. Der er tale om nye tilbud, som i skrivende stund er under udvikling, men herunder kommer der lidt detaljer om to af disse tilbud. 

Workshop om Craft (håndværk)

 – om at bruge sine hænder og gøre noget godt for sig selv
Af: Birgitte Leth, underviser

I løbet af efteråret udbyder skolen en række sammenhængende, kreative workshops efter skoletid, hvor man igennem forskellige håndværk (Craft) arbejder med selvudvikling. Workshoppen bygger på en bagvedliggende psykologi (Craft-psykologi), der defineres således:  

”Craft Psykologi er psykologien bag menneskers passionsbårne engagement i skabelsen af noget materielt, hvor processen (aktiviteten) og produktet er belønninger. Den identificerer og teoriunderbygger de psykologiske effekter ved at udføre craft og åbner muligheder for bevidst at fremme trivsel samt modvirke psykisk mistrivsel gennem craft”

På workshoppen bruges åndedrætsøvelser i forbindelse med, at man udøver sit håndværk for at få aktiveret nervesystemet, hvilket medfører at stressniveauet nedsættes. Vi kommer til at arbejde med flow-oplevelser (positiv mental tilstand) i aktiviteter, som understøtter de tre grundlæggende psykologiske behov: kompetence, samhørighed og autonomi, og der gives dermed mulighed for at slippe tankerne for en stund, at få kontrol over grublerier, og at få startet en positiv spiral, hvor hver enkelt succesoplevelse med at lave craft høster en lille sejr, som giver håb og optimisme. Et tilbud, som vi håber, kan skabe en kontrast til gymnasiehverdagen på en positiv måde, og hvor der er mulighed for at møde hinanden på tværs af klasser og årgange. Eksempler på de forskellige håndværk (craft), der vil blive arbejdet med, er strikning, fluebinding, keramik, trædrejning, bagning, perlepladedesign, billedkunst, tegning og meget andet – ja faktisk alt, hvad der på amatørplan skabes med hænderne i en flowskabende proces.

Makerspace - Mediaspace

Af: Ulrik Christensen, Uddannelsesleder HTX og underviser i Kom/IT

Mange skoler arbejder i dag på forskellig vis med at konkretisere undervisningen og lave værdiskabende aktiviteter, hvor elever omsætter viden og færdigheder til produkter, der kan tages og føles på. Den praksisnære pædagogik på HTX har altid haft den vinkel på god læring, og vi har i mange år kunnet se værdien af projektarbejdet, hvor teori og praksis, klasseværelser og værksteder, har været hinandens naturlige følgesvende. Det har allerede skabt mange dygtige mørkeblå studenterhuer. Men nye teknologier og praksisformater udvikler sig konstant, og ”maker-kulturen” presser sig på og er gået sin sejrsgang over hele verden.

Vi besluttede derfor for nogle år siden at supplere vores eksisterende værksteder med et MAKERSPACE med 3D-printere. Siden er det gået stærkt, og vi har i dag indkøbt flere, og bedre, 3D-printere sammen med vinylskærere og en avanceret lasercutter, der med millimeterpræcision kan programmeres til at formgive forskellige materialetyper. Vi eksperimenterer konstant med de pædagogiske muligheder i MAKERSPACE – hvad enten det er grafer og funktioner, som skal visualiseres i matematik, digte som skal indgraveres i dansk og engelsk, prototyper som skal formgives i teknologi og teknikfag eller konceptforslag som skal materialiseret i design. Selvom Corona, ligesom med skolens andre værksteder, har forsinket den fysiske tilstedeværelse i MAKERSPACE er der efter genåbningen nu dejligt liv i området i annekset igen, og vi har store forventninger til fremtidens muligheder. Flere elever og lærere dedikerer deres skole- og fritid til projektet, og det summer i øjeblikket af elevdrevet initiativlyst.

Som et supplement til MAKERSPACE arbejder vi ad et parallelt digitalt spor, som vi kalder MEDIASPACE, der skal fungere som en udvidelse af mulighederne i MAKERSPACE. Her har Corona-hjemsendelsen desværre også forsinket vores planer, men vi ser nu frem til at få det rigtigt op at køre. Vi har allerede indrettet et særligt rum på 1. sal med professionelt udstyr til streaming og podcasts, hvor eleverne via rum-mikrofoner, green screens og software kan lave faglige præsentationer og multimediale afleveringer i form af youtube-videoer eller podcasts af god lydkvalitet. I annekset ved siden af MAKERSPACE er det næste skridt at få vores allerede indkøbte VR (virtual reality) sat op så eleverne både kan udnytte og lave virtuel reality. De pædagogiske mulighederne i forskellige fag skal naturligvis hen ad vejen afprøves og vurderes, men som det første vil nogle af vores teknikfag som digital interaktion samt vores IT-fag (informatik, programmering og kom/IT) kunne spille ind med projekter, hvor VR og AR (augmented reality) bliver et læringsmiljø for eleverne. MEDIASPACE skal så kobles med undervisning i software såsom programmering i Unity (https://unity.com/unity/features/vr) eller digitale AR-oplevelser i Adobe’s Creative Cloud (https://www.adobe.com/dk/products/aero.html). På den mere fornøjelige side barsler vi desuden med at indkøbe flere VR-headsets for at kunne skabe Danmarks første (så vidt vi ved) VR-sportshold, som skal konkurrere med skoler over hele verden. Da der er tale om VR-sport (og ikke e-sport!) kommer pulsen godt op og kan sagtens tænkes ind i både vores idrætsfag eller skolens generelle fokus på sundhed og en aktiv livsstil (et eksempel på et VR-spil kan ses her: https://synthridersvr.com/). Det skal nok blive skægt, og måske stiller lærerne også med et hold…

Vi bliver heldigvis aldrig færdige med at udvikle på vores MAKER- og MEDIASPACE. Vi ser feltet som noget, der konstant befinder sig i en slags ”betaversion”, hvor elever, lærere og nye teknologier spiller sammen i et kreativt felt, hvor resultaterne kan overgå standardiserede læreplansformuleringer og skabe selvstændigt tænkende studenter, der kan omsætte teorier og modeller til værdi- og meningsskabende praksis.

Stort tillykke til alle vores studenter!

Her er de første: Alexander Christensen, Nikolaj sørensen, Kathrine Z. Jensen. 
Stærkt sammenhold
- plads til alle

Find os på de sociale medier...

Med venlig hilsen
 
Karsten Bak Ramlov                
Rektor        
AARHUS GYMNASIUM,
Aarhus C                              

 
M 2223 4169

Hurtige genveje...

AARHUS GYMNASIUM   |   Dollerupvej 2   |   8000 Aarhus C   |   +45 89 37 35 33    |   aarhusgym.dk
Frameld