Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej

Velkommen til Nyhedsbrevet fra Aarhus Gymnasium
I denne udgave bringer vi et par historier fra den seneste tid på Aarhus Gymnasium. Der er selvfølgelig sket meget mere, end hvad vi kan fortælle om i dette nyhedsbrev, men vi håber, at historierne kan give et godt indtryk af livet på og omkring skolen.

Følg med på Facebook...

Aarhus Gymnasium har sin egen facebookside, hvor du løbende kan holde dig opdateret om, hvad der sker på skolen.
Tjek ind på siden og "synes godt om"
Jens Tønning

Nyt fra studierektor

Lune solskinsdage, fodbold i skolegården, elevhygge på varme solpletter på trappen. Det er alt sammen gode tegn på, at foråret er på vej.

Et lige så sikkert forårstegn i gymnasieverdenen er, at eksamen rykker tættere på.

Her den 27. april har alle elever på 3. årgang afleveret deres teknikfagsprojekter og har således overstået den første udfordring i eksamensperioden. Det er en stor dag for eleverne og en hektisk dag i studieservice, hvor Inger og Majbritt modtager de mange flotte rapporter.

I næste uge er det så teknologiprojekterne på 2. år, der skal færdiggøres. Fra mandag den 4. maj har de kun teknologiundervisning på skemaet og kan så koncentrere sig om at få lavet produkter og rapport klar til aflevering.

Den 20. maj offentliggøres eksamenslodtrækningen, så derfor holder 3. årgang gallafest den 19. maj om aftenen, så de er klar til at modtage de længe ventede oplysninger om, hvilke fag der er udtrukket til eksamen. Herefter følger en masse hårdt arbejde, inden de første elever kan få huen på den 22. juni.

Fredag den 26. juni fra kl. 16 til 18 holder vi dimissionsfest i Ridehuset for htx-studenterne fra Aarhus Gymnasium.

Endnu et forårstegn er optaget af nye elever. Her har vi på Aarhus Gymnasium haft rigtig god søgning og kan igen i år glæde os til at tage imod otte nye klasser efter sommerferien. Tendensen er, at vi har god søgning til vores stærke naturvidenskabelige linjer, så vi får to klasser med bioteknologi A, to klasser med fysik A, en klasse med biologi B og kemi A og en klasse med informationsteknologi. Alle disse seks klasser har matematik på højniveau. Hertil kommer en klasse med teknologi, innovation og design samt en klasse med kommunikation og design.

Det nye skoleår starter den 10. august kl. 10 for nye elever og den 11. august kl. 8.15 for kommende 2. og 3. årgang.

De bedste ønsker om en god sommer
Jens Tønning
Studierektor

Solformørkelse set fra Aarhus Gymnasium

Elever og lærere på Aarhus Gymnasium ønskede fredag den 20. marts sammen at kunne nyde synet af solen delvist dækket af månen. Gymnasiet havde derfor indkøbt 250 solformørkelsesbriller og håbede på vejrgudernes gunst!

Det var planen, at en årgang ad gangen skulle gå ned på gymnasiets centrale plads, tage brillerne på og nyde det kosmiske syn. I Danmark ville formørkelsen være delvis, ca. 80%, når formørkelsen var maksimal ca. kl 10.45 fredag formiddag.

Men vejrguderne var ikke med os - troede vi. Det var overskuet og regnede på dagen. Men selvom det var overskyet, var det muligt at se solformørkelsen. Brillerne gjorde hele himlen sort, men med jævne mellemrum var skydækket helt perfekt til at se formørkelsen uden brug af briller. De elever og lærere, der trodsede støvregnen, fik et smukt syn. Nedenfor ses et billede af den dystre stemning over Ceres-byggeriet, når månen har spist en bid af solen.

Solformørkelse optræder kun ved nymåne, dvs. når månens står mellem jorden og solen. I øvrigt: ved disse lejligheder er månens (fra jordens synspunkt) usynlige bagside fuldt oplyst. Dvs. "The Dark Side of the Moon" er noget vrøvl,- men dog stadig et godt popnummer af Pink Floyd fra 1973...

Hvis man vil opleve en fuldstændig solformørkelse, må man rejse efter det, med mindre man regner med at bliver rigtig gammel. Den næste totale formørkelse i Danmark er den 25 maj 2142!
Sidst vi i Danmark havde total formørkelse, var den 28 juli 1851.

Det er i øvrigt et kosmisk tilfælde, at afstanden fra jorden til solen er 400 gange større end afstanden fra jorden til månen, samtidig med at solens diameter er 400 gange større end månens.

Solformørkelse over vores nabo - Ceres-byggegrunden. Man kan se, hvordan månen skygger for øverste højre del af solen.

Videnskaber der ændrede verden

Det summede af liv i Univers på Aarhus Gymnasium fredag den 27. februar om eftermiddag, da samtlige 2.g klasser skulle afholde deres fernisering af de meget, flotte projekter, de havde lavet som afslutning på deres to uger lange studieområdeforløb: Når videnskab ændrer verden.

Flotte stande og engagerede elever
De mange elever havde gruppevis arbejdet med en kendt videnskabsmand - eller kvinde -  i de deltagende fag: fysik, kemi og teknologihistorie. Den videnskabelige teori og naturlov blev studeret, og eleverne kunne fremvise projekter med både Galileo Gallilei, Aristoteles, Kopernikus, Pauling, Marie Claire, Nobel og mange flere.

Flere af standene bød på flotte plancher og videnskabelige forsøg, som man kunne få lov til at prøve. Alle 1.g eleverne var indbudt til ferniseringen, og de skulle ved hjælp af uddelte evalueringsskemaer være med til at kåre en vinder af det flotteste projekt. 2.g eleverne skulle selv præsentere og formidle deres projekter for tilskuerne, og her fik de samtidig testet deres viden og kunnen ud i retorikkens verden.

Teknikfagseksamen i elektronik

I teknikfaget elektronik ved eleverne med sikkerhed, at de skal til eksamen i slutningen af 3.g.
Faget har i årets løb fyldt meget i elevernes hverdag, og allerede i slutningen af marts modtager klassen det nye års eksamensoplæg. Oplægget rummer en række beskrivelser, som eleverne bruger til at planlægge hvilket produkt, de vil fremstille.

Til disse produkter er der typisk tre elever i hver gruppe, og eleverne bruger alle deres timer i faget - og en del timer hjemme - til at fremstille deres eget produkt. Da det drejer sig om elektronik, så er det elektriske kredsløb med mikrocomputere, motorer,
Intelligent viskerrobot der lærer chaufførens rytme.
displays, taster og meget mere, der udvikles. Og produktnavnene rækker fra fjernstyrede biler, foder-robotter, elektroniske musik enheder til spillekonsoller med radiokommunikation, møntbetalings-enheder og meget mere. Hertil kommer endda en stor rapport, der beskriver detaljerne i, hvordan hele konstruktionen er bygget, og hvordan den virker.

Teknikfaget er oftest et af de første fag i eksamensperioden, og her går eleverne til eksamen som en gruppe, dvs. at alle tre elever i gruppen bliver eksamineret sammen. Eksamen varer ca. 1½ time. Det kan synes som meget lang tid, men man skal huske på, at eleverne i denne periode har tid til en fremlæggelse, som de har forberedt på forhånd. Der skal snakkes om selve konstruktionen, og mens de tre elever skiftevis fortæller og peger rundt om i det, de har lavet, så slutter de strøm til, og både elever, lærer og censor oplever, hvordan deres produkt kommer "til live". Endelig graver både lærer og censor dybere i hver elevs viden for at finde ud af, hvor meget af årets viden, der har fæstet sig.

Alt sammen foregår som samtaler og afsluttes med, at alle tre elever først sendes uden for døren, mens censor og lærer snakker om oplevelsen, og endelig kaldes de ind for at få deres individuelle karakter. Nogle spørger på forhånd, om man virkelig kan give individuelle karakterer, men det viser sig i praksis, at det fint kan lade sig gøre.

Når globale gymnasieelever tænker ud af boksen!

Fra årets begyndelse har elever fra 2.K og 3.K på Aarhus Gymnasium, som led i deres deltagelse i det globale gymnasiesamarbejde, arbejdet over flere dage i en workshop med kunstneren Asmund Havsteen Mikkelsen.

Fra Berlin til Aarhus
Asmund Havsteen Mikkelsen er kendt for at være kunstner bosat i Berlin med speciale inden for bl.a. arkitektoniske landskaber og modernistiske udtryksformer.

I workshoppen med klassen har han bl.a. arbejdet med det faktum, at studie- og ungdomsboliger generelt har for trange kår. I denne sammenhæng har elevernes opgave været at arbejde med begrebet rum, synlighed og ikke mindst kommunikation af denne problemstilling til omverdenen. Men udover dette tema har der også været arbejdet med begreber som overvågningssamfund, skrald, kvinden som objekt, seksuel orientering, afstressning osv.

Skru op for volumen
Som led i workshoppen har klassen arbejdet med den traditionelle HTX-tilgang i arbejdsprocessen, dvs. med idégenerering, projektrealisering, dokumentation, kommunikation til omverden, søgning af eventuelle, egnede sponsorater og udfærdigelse af pressemeddelelser. Alt sammen under kyndig vejledning ved kunstneren Asmund Havsteen Mikkelsen.

Installation og happening
Hensigten med projektet er at gøre den brede befolkning opmærksom på en given problemstilling, og grupperne skal så opstille de mobile genstande, de fremstiller, i offentlige eller semi-offentlige rum. Det mobile består i, at de skal sætte deres mobile genstande op, udføre deres statement, dokumentere det og pakke sammen igen.

Den fine fernisering blev afholdt henholdsvis den 26. januar kl. 14.30 og den 27. januar kl. 13.00 i Projektfladen i Annexet på Aarhus Gymnasium.

Andre medier:
Eleverne blev bl.a. interviewet til DR/P1, og efterfølgende har de lavet kortfilm om deres forskellige projekter samt udsendt pressemeddelelser. Et alt i alt meget vellykket og spændende projekt.


Tilmelding og framelding
Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det på aarhustech.dk/nyhedsbrev. Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Aarhus Gymnasium. Send venligst en mail til Rasmus Berlin, redaktør for Nyhedsbrevet, på rbe@aarhustech.dk

Med venlig hilsen

Jens Tønning
Studierektor
Aarhus Gymnasium
T +45 8737 3445
M +45 2488 1510
jet@aarhustech.dk
Frameld dig dette nyhedsbrev