Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej

Velkommen til nyhedsbrevet fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby.
Vi håber, at du har haft et godt og indholdsrigt år i 2011. Samtidigt ønsker vi dig og din familie en glædelig jul samt et godt nytår, hvor vi glæder os til at se eleverne igen den 2. januar 2012.

Framelding
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev". Kender du én der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det på hjemmesiden.

Så er det jul igen!

For ottende gang er vi nu ved at være klar til jul og juleferie. Ligesom de sidste år har pigerne pyntet skolen op til jul, og engang imellem kommer der korte skud af lavt sollys ind og lyser både julepynten og de nymalede vægge op.

I den sidste uge op mod jul vil vi være lidt færre på skolen, end vi plejer. Ikke fordi der er nogle, der allerede er gået på juleferie, men fordi 3. årgang skriver studieretningsprojekt og det foregår for det meste hjemme.

De to andre årgange kan heller ikke slappe af endnu. For første årgang er det tid at samle materiale sammen til den prøvemappe, de skal bruge til den interne eksamen i det såkaldte Studieområde i januar. Studieområdet er ikke et egentlig fag, men et område hvor forskellige fag mødes og arbejder med overfaglige emner. Dét er emner der skal øge deres sociale og studiemæssige kompetencer.

Josephine, Sophie og Leticia fra 3R

vandt Danish Entrepreneurship Award 2011

En mørk novembermorgen steg 3R fra teknologistudieretningen på bussen for at køre til Odense for at deltage i kampen om Danish Entrepreneurship Award 2011.

Danish Entrepreneurship Award 2011 er den årlige Entreprenørskabsuges (uge 46) største event. I år dystede 3300 unge fra uddannelsesinstitutioner i hele landet om at præsentere den bedste idé.
Fonden for Entreprenørskab/Young Enterprise Denmark arrangerede, Odense Congress Center lagde lokale til, vækstminister Ole Sohn stod for den officielle åbning, og 300 danske erhvervsfolk havde sat dagen af for i fællesskab at udvælge den bedste idé.

3R har i de sidste fire uger arbejdet med idéudvikling i fagene teknologi og innovation og i den afgørende fase, hvor præsentation af idéen skulle på plads, har alle arbejdet på højtryk.

Arbejdet gav pote. Alle fik en masse konstruktiv feedback fra de mange dommere. Daniel og Trash-in blev filmet til en net-baseret konkurrence, Genbrugsfinderen med Phillip, Anders og Mattias blev tilbudt lån til realisering, og Calorie Me med Josephine, Sofie og Leticia slog alle og hjemtog 10.000 kr. for landets bedste idé inden for ungdomsuddannelserne.

Idéen består af en app til smartphones, som holder styr på vores kost og sundhed, men idéen holdes i øjeblikket helt tæt til kroppen.

3N vandt volley-turneringen, og 3S blev nr. 2

Fredag den 25. november sendte vi to klasser af sted til det årlige Østjyllands-stævne i volleyball. Stævnet blev i år afholdt i Silkeborg, fordi de vandt sidste år. Der var i alt tilmeldt ni hold: to fra Silkeborg et fra Grenå samt to hold - fra hver af de tre gymnasier i Aarhus. Vores deltagere var i forvejen fundet ved et lille lokalt stævne.

Turneringen var planlagt med to puljer og vi gik fra sejr til sejr. Først vandt vi begge puljer og bagefter også begge semifinaler. I finalen var det så internt opgør for Teknisk Gymnasium Aarhus Midtby mellem 3N og 3S, og her vandt 3N en sikker sejr i to sæt.

2G. har været på teknologitur til Tange-værket og Elmuseet

Onsdag den 16. november drog vi af sted med alle skolens 2G klasser - i alt godt 80 elever.

Teknologituren førte os til Energimuseet ved Tange Elværk, hvor der er rigtig meget at se på. Selve Tangeværket viser, hvordan vandkraft kan drive store turbiner og producere elektricitet ved at inducere strøm i elektriske spoler (ja – vi har vandkraft i Danmark).

Lige ved kraftværket fandt vi energi-museumsbygningen, men området er meget større end det. Undervejs fra kraftværket og hen til de øvrige museer passeres to huse: Et fra 1920 og et fra 1950. Man kan gå ind i husene og lægge mærke til, hvordan der ser ud.

Beskeden til eleverne var: "Prøv at forestille jer hvis det var her, I skulle leve jeres liv. Og så tænk på at mange af de ting I ser i 1950-huset slet ikke fandtes i 1920. Der er altså sket en kolossal teknologisk udvikling i de 30 år. Så se jer om i 1950-huset og tænk på, at det er 60 år siden. Der er tilsyneladende ikke sket nær så meget i de sidste 60 år, som i de 30 der er mellem de to huse. Men så alligevel, se jer omkring i 1950-huset.... Hvad mangler ..."?

For de teknologihistorie-interesserede læsere kan vi tilføje, at det ikke engang var alle boliger, der havde indlagt el i 1950. Og de der havde, brugte det nok kun til lys og radio samt i byerne også til komfur og måske støvsuger og strygejern. I 1950'erne og 60'erne skete der imidlertid nærmest en revolution med køleskab, fryser, vaskemaskine, køkkenmaskine (den såkaldte foodprocessor), pladespiller, det sort/hvide fjernsyn, Carmen curlers og meget andet.

Pc'en og alt det andet digitale isenkram, vi bruger i dag, begyndte først at vinde frem i løbet af 1980'erne. Og internettet kom først rigtigt i gang midt i 1990'erne. Så jo, det er virkelig en oplevelse at kigge rundt i 1950-huset!

Informationsmøder for kommende elever afholdes i januar 2012

Kender du én, som kunne tænke sig at gå på teknisk gymnasium i Aarhus og gerne vil vide mere? AARHUS TECH afholder informationsmøder om HTX den 25., 26., 28. og 31. januar 2012. Her på Midtbyen holder vi mødet den 26. januar kl. 19.30.

Det er en noget anderledes dag for 1. årgang, for vi skubber undervisningen til om eftermiddagen, og bruger her også tid på at planlægge aftenens arrangement. Om aftenen sidder eleverne i klasserne og arbejder med relevante opgaver samtidig med, at de kan fortælle om, hvordan det er at gå her, og hvad man laver i de enkelte fag.

Du kan læse mere om tid og sted på de andre afdelinger her på websiden.

Vidste du i øvrigt, at eleverne fra teknisk gymnasium er hurtigere til at komme i gang med en videregående uddannelse? Og vidste du, at hvis man alene ser på de obligatoriske fag, er HTX den gymnasiale uddannelse der giver adgang til flest videregående uddannelser?

Den kommende tid

De næste måneder plejer at være relativt fredsommelige. 1. årgang krydser i princippet en stor skillelinje den 16. januar, hvor de starter på studieretningsforløbet. Her i efteråret har de gået på grundforløbet, men de har nu mulighed for at skifte studieretning og dermed også klasse.

Det plejer der at være nogle, der gør. Der plejer også at være enkelte, der forlader os, mens vi til gengæld får enkelte nye elever fra andre gymnasier. Som regel er det dog kun ganske få elever, der skifter studieretning, og langt de fleste elever oplever derfor ikke rigtigt, at de afslutter grundforløbet og begynder på studieretningsforløbet.

Derimod mærker de uden tvivl, at grundforløbet afsluttes med to interne prøver, såkaldte prøveeksamener, en i studieområdet og en i matematik. De to prøver ligger begge i uge 2.

Den vigtigste begivenhed for 2. årgang er studieområdeforløb SO4 om Renæssancen og den videnskabelige revolution. Det ligger som en samlet blok i hele uge 4.

Efter vinterferien skal 2. årgang arbejde med SO5 om modeller. Det forløb ligger som spredte timer i ugerne 8 til 11. 

3. årgang skal i ugerne 5-6 arbejde med studieområdeforløb 7, hvor de skal fremstille et online-webmagasin. Det indebærer for de fleste ekskursioner med besøg på forskellige virksomheder.

Efter ferien skal 3. årgang i gang med eksamensprojektet i Teknikfag, og i begyndelsen af marts følger så terminsprøverne.


De vigtigste datoer kort
  • 23/12 2011 (fredag): Juleferie start
  • 5/1 2012 (torsdag): Skolestart efter jul
  • 9-12/1 2012 (mandag): 1. HTX: Interne prøver i studieområdet og matematik
  • 16/1 2012 (mandag): 1. HTX: Start på studieretningsforløbet
  • 19/1 2012 (torsdag): 2. + 3. HTX: Karrieredag
  • 20/1 2012 (fredag): Studieretningsdag
  • 26/1 2012 (torsdag): Informationsaften for alle interesserede fra kl. 19.30
  • 2-3/2 2012 (torsdag): 3. HTX: Ekskursioner ifm. SO7 - fremstilling af webmagasin
  • 11/2 2012 (lørdag):  Vinterferie start
  • 19/2 2012 (søndag): Vinterferie slut
  • 21/2 2012 (tirsdag): 3. HTX: Eksamensprojekt i Teknikfag
  • 2/3 2012 (fredag): Offentliggørelse af GST karakterer
  • 2-3/3 2012 (fredag-lørdag): U-days
  • 5/3 2012 (mandag): Start på terminsprøver i 3. HTX: Terminsprøve (der startes med dansk)
  • 12/3 2012 (mandag): 3. HTX: Sidste dag med terminsprøve (der afsluttes med kemi)

Mindre klasser fremover?

Der er for nylig indgået et forlig mellem regeringen og Enhedslisten på skoleområdet. Det indebærer bl.a., at den gennemsnitlige klassekvotient fremover max. må være 28 på den enkelte årgang. Foreløbig kan man i pressen se, at gymnasielever og -lærere er glade for loftet, mens rektorerne er kritiske. 

Under alle omstændigheder er det næppe noget, der får nogen større betydning for os. Vores gennemsnitlige klassekvotient på 1. årgang ligger i dag (set over alle tre afdelinger) ikke meget over 28.

Situationen er helt anderledes mange andre steder, især på hhx. Når rektorerne er så bekymrede, skyldes det nok, at de risikerer at miste elever. Mange ældre byskoler har ikke længere mulighed for at udvide antallet af lokaler, og når de fremover ikke må anbringe så mange elever i klasserne, falder deres elevtal  og dermed også deres indtægter.

Det kan omvendt give flere elever til de skoler, der faktisk kan udvide, og det kan nok også bremse søgningen mod byskolerne. Det vil være til fordel for omegnsskolerne og måske også for os, da vi jo har mulighed for at udvide med en enkelt klasse.

Nyt teknisk gymnasium i Skanderborg

Nu behøver de unge i Skanderborg, Odder og opland ikke længere tage bussen til Aarhus for at få en teknisk uddannelse. AARHUS TECH har netop fået ministeriets godkendelse til at udbyde HTX-uddannelsen i Skanderborg fra august 2012. Samtidig er det også givet grønt lys til, at grundforløbet inden for "Strøm, styring og it" udbydes i Skanderborg. Læs mere om nyheden her.
Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby. Send venligst en mail til Peder Meyhoff, redaktør af nyhedsbrevet på pme@aarhustech.dk.

Med venlig hilsen

Jens Tønning
Studierektor
Teknisk Gymnasium Århus Midtby
T +45 8737 3445
M +45 2488 1510
Læs flere nyheder fra AARHUS TECH
Frameld dig dette nyhedsbrev