Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej
 
Velkommen til skoleårets første nummer af nyhedsbrevet fra Teknisk Gymnasium Viby.
 
I dette nyhedsbrev vil vi fortælle lidt om, hvad der er sket, og hvad der kommer til at ske fremadrettet på Teknisk Gymnasium Viby. Der er selvfølgelig sket meget mere, end hvad vi kan fortælle om i dette nyhedsbrev, men vi håber, at historierne kan give et godt indtryk af livet i og omkring skolen.
 
I ønskes alle en rigtig god efterårsferie.
 
 
Det nye skoleår 2015-16
 
Den 10. august startede skoleåret 2015 – 2016 og dermed årgang nr. 20 på Teknisk Gymnasium Viby. Det betød fire nye klasser med hver deres studieretning. TGV har derfor i alt 13 klasser, hvor matematik/fysik og Matematik/kemi studieretningerne er dem med flest elever.
 
I løbet af den korte tid 1. års eleverne har været her, har de allerede været på hyttetur og været med til en fælles idrætsdag for de to tekniske gymnasier i Aarhus. Derudover deltog fire af vores 3. års elever i de indledende runder til DM i Teknologi. Vores elever leverede en flot indsats og var meget tæt på at komme med til finalen, og I vil senere i nyhedsbrevet kunne læse meget mere om deres produkt og oplevelse. 
 
Skoleåret 2015-2016 er godt i gang, og vi vil lige give en status på årgangene:
 
1. årsklasserne er i fuld sving med undervisningen, efter at der i den første periode har været intro-arrangementer som hyttetur, idrætsdag og første studiestartsfest. Inden længe skal eleverne foretage deres endelig studieretningsvalg, hvorefter de starter på studieretningsforløbene efter grundforløbsprøverne i uge 1.
 
2. årsklasserne er ligeledes kommet godt fra start. De er begyndt at forberede studietur, hvor 2.u skal til Milano, 2.z til Prag, 2.y til Budapest og 2.x til London.
 
3. årsklasserne er i fuld gang med deres teknikfag, og derudover er efteråret for deres vedkommende præget af arbejdet med studieretningsprojektet, SRP. SRP er en større skriftlig opgave, hvor eleverne får mulighed for at fordybe sig i selvvalgt emne inden for to af deres fag. Studieretningsprojektet stiller store krav til elevernes egen indsats, og selvom opgaven først skal skrives i december, så fylder det lange tunge forarbejde her i efteråret.  
 
Alt i alt er Teknisk Gymnasium Viby kommet godt i gang med skoleåret.

Vigtige datoer på Teknisk Gymnasium Viby - efteråret 2015

 
30. oktober:        TGV fest
11. november:    Forældreaften 1. år kl. 19-21
20. november:    Gammel elevfest 
2. december:      Forældrekonsultation fra kl. 16-21
15. december:    Udlevering af SRP for 3. årgang kl. 10:00
22. december:    Aflevering af SRP kl. 10:00 og juleafslutning
 
4. januar:            1. skoledag efter juleferien
5.-8. januar:        Interne prøver i SO og matematik for 1. årgang 

Elever fra Teknisk Gymnasium Viby til DM i teknologi

 
I onsdags havde Teknisk Gymnasium Viby sendt sine fire 3.års elever Ebbe Poulsen , Mikael Bisgaard Dahlsen-Jensen, Anders Oxbøll Berg Christensen og Erik Hinge Jepsen af sted til DM i teknologi med deres projekt om sensornetværk til registrering af skovbrande.
 
Ebbe (tv), Mikael, Anders og Erik klar til DM i teknologi
 

DM i teknologi
Innovation er stor del af undervisningen på Teknisk Gymnasium Viby, hvor eleverne ikke blot lærer at forstå teorien og problematikkerne, men rent faktisk formår at omsætte det til salgbare ideer og opfindelser, som vi skal leve af i fremtiden.

Teknisk Gymnasium Viby havde sendt de fire 3.y drenge Erik, Ebbe, Mikael og Anders af sted med deres teknologi eksamensprojekt, hvor de havde fremstillet en del af et sensornetværk til at registrere skovbrande i opløbet.

De fire drenge fandt i projektet ud af, at tidlig indgriben er hel essentiel i opfangelsen af skovbrande. Selve projektet bestod i, at et system af små elektroniske enheder indgik i større detektions- og sendenetværk, således at når en sensor fornemmer en skovbrand vil signalet blive sendt videre som ringe i vandet indtil det når en stationær sender. Sensorerne skal placeres i skoven via fly og kan her indbyrdes kommunikere en alarm om placeringen af skovbranden ud til myndighederne, så der kan blive handlet, inden skovbranden bliver ukontrollerbar.

Den gode idé
I er alle vindere, erklærede et imponeret dommerpanel, da gymnasieelever fra både HTX og HHX mødtes til 1. runde i DM i Teknologi og Erhvervscase. Drengene havde allerede inden konkurrencen modtaget et 12-tal for projektet, men skulle i de indledende runder ved de regionale mesterskaber først præsentere deres projekt på 12 min., og derefter skulle de i 8-10 min. yderligere svare på uddybende spørgsmål fra to dommere. Hver gruppe var til konkurrencen blevet tildelt en lille stand, som de hver især skulle dekorere.

Efter de indledende oplæg og spørgsmål til projektet blev det frit for interesserede lærere, elever og deltagere fra erhvervslivet at komme rundt og stille spørgsmål til projektet.

-Det var superfedt at få lov til at snakke om sine egne idéer til nogen, der ved noget om det, siger Erik Hinge om at være med til DM i teknologi.

 

Efter frokost blev tre ud af de seks deltagere nomineret til semifinalen, hvorefter disse tre grupper hver holdt et 5 min. langt oplæg foran alle deltagere og dommere. Drengene klarede semifinalen, men blev slået på målstregen, da finalistgruppen blev kåret. Drengene var selvfølgelig skuffet, men griner lidt af at have tabt til en printer (guldmærkedispenser) og stiller spørgsmålstegn ved, hvor innovativt kan det blive?

 

 

Stor prestige i deltagelse
Teknisk Gymnasium Viby lægger stor vægt på at lade eleverne deltage i konkurrencer som DM i Teknologi og Erhvervscase, så de får afprøvet deres viden i praksis og bliver målt med andre studerende, og samtidig får mulighed for at skabe kontakter og netværk. Drengene nåede desværre ikke DM-finalen, men er alle fire meget glade for at have deltaget og har fået værdifuld erfaring om salg af en idé, som de helt sikkert kommer til at bruge i deres fremtid.
- Det var en meget lærerig oplevelse, der i stil med selve projektet har givet os alle megen ny viden og erfaring, fortæller Ebbe og Mikael.

Ifølge drengenes teknologifags lærer Michael Bach er der et stort marked for drengenes idé i både i Californien, Australien, Asien og Sydeuropa.

Informationsmøder 2016

Kender du én, som kunne tænke sig at gå på teknisk gymnasium? Vi afholder informationsmøder om HTX-uddannelsen i Januar 2016.
Aarhus Gymnasium
Tirsdag den 19. januar 2016 kl. 19.30
Lørdag den 23. januar 2016 kl. 10-13 (for efterskoleelever)

Teknisk Gymnasium Viby
Onsdag den 27. januar 2016 kl. 19.30

Teknisk Gymnasium Skanderborg
Torsdag den 19. janaur 2016 kl. 19-21
Lørdag den 23. januar 2016 kl. 10-11 (for efterskoleelever) 

Idrætsdagen

 
Skolens årlige idrætsdag på Viby Stadion blev igen i år en stor succes - ikke mindst fordi Viby brillierede som vinderskolen. Alle elever fra både HTX Viby og Aarhus Gymnasium deltog, og flere i flotte outfits og kreative camps. Vejret var med os, og man skal efterhånden nogle år tilbage for at komme i tanke om en idrætsdag i regnvejr.
 
Disciplinerne var fodbold, rundbold, ultimate, volleyball, længdespring, kuglestød og 400 meter løb. Der blev driblet, kastet, løbet og svedt til den store guldmedalje langt de fleste steder. Der blev dømt hårdt, men retfærdigt, og det satte flere af eleveres sind i kog, når de ikke var enige i kendelsen. Igen i år blev Viby vinderskolen, og bruger vi en mere avanceret måde til at finde vinderen på end "bare" exel, så blev gennemsnitlig point pr. klasse:
  • Viby Teknisk Gymnasium 144,9
  • Aarhus Gymnasium 141,9
Bedste klasser var 2.z med 235 points og 1.x med 224 points, ligeldes vinder 3.w fodbold og 1.x vinder volleyball. I forhold til den skæve vinkel vandt 2.z for bedste lejr, der bestod i at være et stort soveværelse, hvor alle eleverne havde nattøj på og uglet hår (billedet ses nederst til højre). Der blev mellem kampene også tid til hygge, og mange havde store musikanlæg med og grillede pølser og brød til klassekammeraterne.

Hyttetur for 1.års eleverne

 
Traditionen tro har 1.g'erne igen i år været på hyttetur i Bogensholmlejren ude ved Femmøller i Ebeltoft. Tæt på strand, hav og i Mols Bjerge skulle eleverne både bygge broer, lave teambuildingsøvelser og fremføre et teaterstykke om aften.
 
Eleverne blev til brobygningsprojektet sat sammen på tværs af klasserne i seks hold, og det stod hurtigt klart, hvem der havde spejder-gener, hvem der havde musklerne, og hvem der stod for det dekorative. Alle havde de hver deres rolle at udfylde, og alle seks grupper fik bygget hver deres unikke bro - nogle broer mere stabile og flotte end andre.  
 
Vejret var ikke med os i år, og blev særligt en udfordring ved natløbet, som tutorerne havde arrangeret. Dog forhindrede det gennemblødte tøj og vejret ikke eleverne i at kæmpe til sidste dråbe. Tutorerne, som primært var fra 2. årgang, var rigtig gode og gjorde et super stykke arbejde for at gøre hytteturen god for alle de nye 1. års elever.
 
Igen i år må vi konstatere en vellykket hyttetur med friske og veloplagte elever. 

Følg med på Facebook...

 
Teknisk Gymnasium Viby har sin egen facebookside, hvor du løbende kan holde dig opdateret om, hvad der sker på skolen.
Tjek ind på siden og "synes godt om" 
Vi modtager gerne forslag til forbedringer, indlæg og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Viby. Send venligst en mail til Cecilie Winding, redaktør af nyhedsbrevet på cwm@aarhustech.dk

Framelding
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev". 

Med venlig hilsen
 
Ivan Lauridsen
Studierektor
Teknisk Gymnasium Viby 
M 2488 1574
Frameld dig dette nyhedsbrev