Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej

Velkommen til det andet nummer af nyhedsbrevet fra Teknisk Gymnasium Viby
Det er med stor glæde, at vi nu kan udsende det andet nummer af vores elektroniske nyhedsbrev. Det er planen, at det skal fortælle stort og småt om Teknisk Gymnasium Viby, og det bliver sendt til alle forældre, der har meldt sig til maillisten. Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommen gøre det på aarhustech.dk/nyhedsbrev.

Framelding
Ligeledes kan du til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Nyt fra studierektor

Vi står i en spændende periode, hvor eleverne begynder på deres eksamener, og den første student springer ud den 25. juni. Vi er i fuld gang med at etablere et nyt teknisk gymnasium i Skanderborg, hvor vi starter med to klasser: en med studieretningen matematik – fysik og en med Teknologi – design. Vi har fået sammensat et hold af meget erfarne lærere, som er gået i gang med planlægningen af studieområder og grundforløb.

Jeg håber, du vil nyde artiklerne i nyhedsbrevet, som beskriver livet på et teknisk gymnasium.

Ivan Lauridsen
studierektor

HTX-elever i Drughunter dysten på Lundbeck

Fredag den 20. april var vi med en gruppe elever fra 2.w og 2.z. til Drughunter finale på medicinalvirksomheden Lundbeck. 
Formålet med konkurrencen var at koble elevernes faglige viden fra gymnasieundervisningen til udviklingen af nye og bedre lægemidler. Problemstillingen omhandlede behandling af sygdomme i centralnervesystemet. Konkurrencen var delt i en kemisk, en biologisk og bioteknologisk. 2.w deltog i den biologiske mens 2.z deltog i den kemiske konkurrence.

Opgaven blev frigivet 1. februar, og vi brugte opgaven til at udarbejde spørgsmålene til klassernes Mini-Studieretningsprojekt (mini-srp). Efter mini-srp-ugerne skulle klasserne i gang med den egentlige Drughunter-opgave. Produktet var en elektronisk planche, som kom ind på alle opgavens spørgsmål. Udover planchen skulle grupperne lave en præsentation af deres opgave.
Eleverne deltog i vurderingen af de forskellige plancher og præsentationer, men vi stod for den faglige vurdering, mens Anders Hylle (IT-kommunikation) vurderede planchernes formidlingsværdi.
Pigerne er fra 2.z: Maja Hedegaard Kristensen, Kristine Nielsen Strunge, Simone Buchardt Brandt og Marie Bækgaard Carstensen.
Drengene er fra 2.w: Thomas Gaardsdal og Tobias Bruun Aakjær.
I hver klasse blev der fundet en "vinder", som deltog i finalen.

Lundbeck havde sørget for transport og overnatning før den store finaledag. På selve dagen var der lavet områder på Lundbeck, som var reserveret de tre fagområder. Lundbeck havde sørget for, at gruppernes plancher var trykt i A0 og sat op i de rette områder. På dagen skulle eleverne præsentere deres opgave/planche for alle de andre deltagere inden for samme fag. Vores elever gjorde det rigtig fint og var bestemt blandt den bedre del af deltagerne – uden at de dog blev vindere.

Læs mere her....

Af Pia Birgitte Geertsen og Birgitte Borg 

GEORG MOHR matematik-konkurrencen 2012

Teknisk Gymnasium Viby har den glæde at deltage og klare sig godt i en række konkurrencer og at samarbejde med andre om pleje af vores talenter. Seneste er det vores dygtige George Mohr-deltagere, som gymnasiet kan være stolte af.

1. runde af Georg Mohrs matematik-konkurrence blev afholdt lokalt på Teknisk Gymnasium Viby.  2. runde af Georg Mohr-Konkurrencen 2012 blev afholdt med ekstern censor og så således ud.

Der var i alt 1428 deltagere. Kun én af deltagerne (en elev fra Aurehøj Gymnasium) opnåede de maximale 20 point. 
Bedst placerede elev fra Teknisk Gymnasium Viby, Malene Pedersen fra 2.x, kom med 9 point på en delt 52. plads - hvilket er det bedste resultat, som en af skolens elever hidtil har præsteret i denne konkurrence! Næstbedst af vore elever var med 8 point Olivia Bjerge fra 2.x på en delt 71. plads. Også et flot resultat.

De deltagere, der har opnået mindst 12 point, er vindere af konkurrencen og inviteres til et vinderseminar, der i år afholdes på Danmarks Tekniske Universitet. Besvarelser, der er bedømt til mindst 7 point, belønnes med et diplom, som overrækkes ved førstkommende fællessamling.

Af John Ellekrog

Cociogøgl i Teknikfagsugen

Det har været 100 % selvstyret, og man lærer rigtig meget af selv at skulle søge information og tage kontakt til virksomheder, frem for at der står en lærer og prædiker foran en tavle i adskillige timer. Vi har fået rigtig god feedback på vores produkt. Næsten alle, der har smagt, har opfordret os til at forfølge idéen sammen med Cocio, og Cocio selv har sagt, at de meget gerne vil se vores rapport, når den er blevet bedømt. Det er super fedt ikke alene at få lov til at fordybe sig i det faglige, men samtidig kunne komme ud på den anden side med et færdigt produkt, som folk er begejstrede for, og faktisk kunne gå hen og blive et reelt produkt i fremtiden.

Af Andreas Østergaard Hammer , 3.z
Da Cocio allerede er et meget veletableret produkt, valgte vi at lave det i et design, som ikke ville adskille sig meget fra deres flasker.
Fra toppen og ned ses her Cociobar Classic, Cociobar Dark og Cociobar one.
I forbindelse med Teknikfagsugen eksamensprojekt fik eleverne udleveret et eksamenshæfte med en masse forskellige emner at vælge imellem. Her vil jeg dele tre drenges brilliante ide om at fremstille en Cociobar, og hvilken støtte de fik fra selveste Cocio-firmaet. Opgaven lød som følgende: At fremstille et tilsætningsstof som kan indgå i produktion af et levnedsmiddel eller lignende produkt. Andreas Østergaard Hammer fra 3. z beretter:

Vi fandt relativt hurtigt ud af, at vi ville lave et tilsætningsstof, som kunne gøre noget kakao fast. Vi kom herefter på idéen med at lave en Cociobar, altså en slags snack med to lag chokoladekage og et fast lag Cocio imellem. Vi var inspirerede af Kinders Mælkesnitte og mente, at vi kunne forbedre dette produkt betydeligt ved at erstatte det hvide fyld i en mælkesnitte med en fast form af kakao. 

Carrageenan ville være super til netop vores Cocio, da dette også er brugt af andre kakaoprodukter som eksempelvis Mathilde Kakao, og vi vidste, at dette tilsætningsstof virkede godt i mejeriprodukter.

Valg af kakao
Vi besluttede os relativt hurtigt for at bruge Cocio som vores kakao. Cocio er et veletableret dansk brand og at udvikle en form for snack er kun et naturligt trin for en så stor virksomhed - og en fornuftig udvidelse da deres kakaomælk er så populær. Ydermere er en helt afgørende faktor, at der ikke er tilsat nogen form for tilsætningsstoffer til Cocio. Derfor var vi fri for at bekymre os om, der var nogle andre tilsætningsstoffer, som havde bevirkning på vores eget, når det blev tilsat. 

Kontakt
Vi fandt hurtigt ud af metoden til at ekstrahere carrageenan. Det viste sig, at der var tre forskellige slags (kappa, iota og lamda), hvoraf typen kappa-carrageenan var den bedste til mejeriprodukter og mest velegnet til vores produkt. Kappa-carrageenan kan primært ekstraheres fra tangplanten euchema-cottonii, som også kaldes Irsk Mos, (denne tangplante fandt man første gang ved klipperne ved en by i Irland, der hedder Carragheenan, deraf navnet).

Vi slog op og fandt ud af, at Dupont (fhv. Danisco) selv producerer carrageenan. Vi spurgte dem derfor, om de ville hjælpe os og bidrage med noget euchema-cottonii, og det gjorde de gerne.

Næste trin var at kontakte Cocio. Vi forklarede dem vores idé, og de var meget begejstrede og sendte os herefter en kasse Cocio Classic, en kasse Cocio One og to kasser Cocio Dark til at eksperimentere med. Vi har løbende holdt kontakt med dem og yderligere fået tilladelse til brug af deres logo til vores produkts emballage. Vi lavede en lille tilføjelse til Cocio's logo, ( som kan ses på billedet).

Udover selve produktionen af carrageenan har vi også prioriteret meget højt at få et godt slutprodukt . Vi havde derfor mange overvejelser over, hvordan emballagen skulle se ud, og hvordan vi skulle brande vores produkt. Da Cocio som sagt allerede er et meget veletableret produkt, valgte vi at lave det i et design, som ikke ville adskille sig meget fra deres flasker. 

Alt i alt er hele gruppen blevet enige om, at det er det fedeste projekt, vi nogensinde har lavet. 
Fra venstre: Niklas Sørensen, Andreas Østergaard Hammer og Christian Voss Barlach
Mange tak til
Andreas Østergaard Hammer, Niklas Sørensen & Christian Voss Barlach
Teknisk Gymnasium Viby
Klasse: 3.z

Akademiet for Talentfulde Unge - Region Midt

Akademiet for talentfulde unge er kendt for at samle fagligt engagerede elever i gymnasierne og at tilbyde dem muligheden for at blive dygtigere i et højt tempo. En af disse unge er vores Debbie Lindhof Jensen fra 1.z, som syntes, det lød som en god ide at ansøge.

Formålet med akademiet er at inspirere og udfordre eleverne fagligt samt at forberede dem på en akademisk karriere. Undervejs oplever talenterne en række forelæsninger og deltager aktivt i faglige workshops inden for både samfunds-, human- og naturvidenskabelige fagområder.

I og med at akademiet tilbyder en bred vifte af aktiviteter, får talenterne mulighed for at opdyrke nye faglige interesser, men også for at dykke dybere ned i relevante problematikker inden for deres eget særlige interesseområde. Herudover tilbydes talenterne at deltage på en uges intensiv akademisk camp i sommerferien, hvor faglige udfordringer udbydes under hyggelige forhold. Vi har talt med Debbie om hendes oplevelse af akademiet.

Debbie fortæller…

Akademiet består af foredrag og besøg på nogle institutter på universitetet, primært Aarhus Universitet. Sidst besøgte vi Instituttet for Science and Technology, hvor vi fik noget viden om instituttet og om nano-science af en studerende på instituttet. Andre gange er vi på work-shops, hvor vi får til opgave at løse nogle udfordrende opgaver i matematik, biologi og fysik.

Programmet er ikke så tidskrævende, som man ville tro. Vi samles en gang om måneden, hvor vi er sammen i fire timer i træk. Vi er 77 elever fra Region Midt og fra forskellige gymnasier med forskellige studieretninger, så som humaniora, naturvidenskab og samfundsskab.

Noget af det bedste er, at man ikke kan undgå at få nogle venskaber, som også følger en uden for akademiet. Det er kammerater, som man har de samme interesser til fælles med og snakker rigtig godt med. Vi holder til på Viby Gymnasium, hvor vi også holder sommercamp i år i den første uge af sommerferien. Det er den første gang, at sommercampen bliver holdt  i Region Midt. tidligere har det altid været på sjælland.

Til at begynde med troede jeg, at akademiet udelukkende bestod af foredrag, men jeg er meget glad for de forskellige besøg på institutterne, som vækker min interesse for, hvad jeg vil få lyst til at vide mere om. 
 
Debbie startede på akademiet i januar 2012 og forventer at afslutte i midten af 3.g 2013.

af Selma Erciyas
Noget af det bedste er, at man ikke kan undgå at få nogle venskaber, som også følger en uden for akademiet. Det er kammerater, som man har de samme interesser til fælles med og snakker rigtig godt med.

Gallafesten 2012

Som hvert år blev eksamensperioden skudt i gang men en gallafest, hvor hele 3. årgang, lærere og ledelse var med. Det foregik den 22. maj  med mad, drikke, underholdning, hygge og afsløring af eksamensplanen.

Gallaudvalget på skolen arrangerer hvert år et Afterparty, hvor en bus er lejet til at transportere hele 3. årgang ud at fejre en god eksamensplan.

Allervigtigst er vel nok, at arrangementet blev fejret ved, at alle pigerne mødte op i flotte gallakjoler og drengene i jakkesæt
 - som stjernerne på den røde løber..

Læs mere her....

af Selma Erciyas 
 

Elever på studietur

På billedet ses nogle elever fra 2y (til venstre Mathias Iversen og midt på billedet Kristian Thomsen fra 2.y) med den Blå Moske i baggrunden. De har begge en fez på hovedet. Fezen købte de af nogle gadesælgere, som ikke havde problemer med at sælge vores nysgerrige elever hvad som helst.

På 2. årgang er det en del af studiet at tage på studietur. I år tog vores klasser til henholdsvis Firenze, London, Barcelona og Istanbul. På studieturen oplevede eleverne både kulturen gennem forskellige ekskursioner og indsamlede data ind til deres SO-oplæg gennem bl.a. virksomhedsbesøg. Til denne opgave blev eleverne inddelt i forskellige arbejdsgrupper med hvert sit programpunkt. Dette kunne bl.a. være beregning af kurver eller kupler, som vores elever i 2.y gjorde på den Blå Moske i Istanbul. Hertil kom deres kundskaber i matematik og fysik i højeste grad i brug.

Til denne opgave forberedte eleverne således en fælles præsentation for 1. års klasserne med samme studieretning og i en forkortet version for hele skolen på en fællessamling. Efter denne seriøse opgave fuldte så en mere underholdende præsentation af deres studietur. Uanset vejret er vores oplevelse, at eleverne er utrolig gode til at få meget ud af deres ophold og gøre det til en fantastisk tur via nydelsen af god mad og en masse indtryk.

Af Birthe J. Nørgaard og Selma Erciyas

AARHUS TECH TEKNISK GYMNASIUM SKANDERBORG

Teknisk Gymnasium Skanderborg

AARHUS TECH udbyder fra 1. august 2012 HTX-uddannelsen i Skanderborg. Udbuddet sker i tæt samarbejde med Skanderborg-Odder Center for Uddannelse på Højvangens Torv i Skanderborg. Skanderborg- Odder Center for Uddannelse er i forvejen primus motor i opbygningen af en uddannelsescampus i Skanderborg – Campus Højvangen. 

Ud over Teknisk Gymnasium udbyder AARHUS TECH også erhvervsuddannelsesindgangen inden for strøm, styring og it. De nye uddannelser vil aktivt være med til at udvikle campus-tanken og dermed understøtte etableringen af et teknisk uddannelsesmiljø i Skanderborg.

I første omgang starter vi to 1.g - klasser – en klasse der retter sig mod teknologi-studieretningerne, og en der retter sig mod naturvidenskabsstudieretningerne med matematik og fysik. Lærerbemandingden vil komme fra Teknisk Gymnasium Viby, hvor studierektor Ivan Lauridsen har det faglige og pædagogiske ansvar for opstart og drift af det nye gymnasium. 

Teknisk Gymnasium på AARHUS TECH er i disse år i rivende udvikling. Fra august 2012 vil der gå godt 1000 elever på uddannelsen fordelt på de nu fire gymnasier. I løbet af de næste to år sker der dog en samling af to af de nuværende gymnasier, idet Teknisk Gymnasium Christiansbjerg og Teknisk Gymnasium Århus Midtby samles til et stort gymnasium – Teknisk Gymnasium Aarhus – på Dollerupvej 2 i centrum af Aarhus. Her vil der med tiden komme til at gå 600- 800 elever i et ombygget gymnasium, der vil blive suppleret med en større tilbygning til de nuværende lokaler. Gymnasiet forventes at stå færdigt sommer/efterår 2014. Studierektor Jens Tønning bliver leder for det nye gymnasium.

Læs mere her...

Af Mogens Enevoldsen, uddannelsesdirektør, AARHUS TECH 

Velkomstarrangementer for kommende elever

Tirsdag den 19. juni kl. 19.00 er der velkomstaften for de nye elever på Teknisk Gymnasium Viby  

Vidste du, at eleverne fra teknisk gymnasium er hurtigere til at komme i gang med en videregående uddannelse? Og vidste du, at hvis man alene ser på de obligatoriske fag, er HTX den gymnasiale uddannelse, der giver adgang til flest videregående uddannelser?

Introduktion og brobygning

To- og tredages introduktionskurser i 8. klasse
I foråret har AARHUS TECH haft fornøjelsen af ca. 1200 elever fra folkeskolens 8. klasser. De har besøgt de tekniske gymnasier i Aarhus på de såkaldte introduktionskurser. Formålet med kurserne er at forberede eleverne til uddannelsesvalget efter 9. og 10. klasse. Vi håber, at de har fået en god oplevelse og fået et indblik i, både hvad det vil sige at gå på teknisk gymnasium, og de store muligheder HTX-uddannelsen giver dem, når de senere skal vælge en videregående uddannelse.
Brobygningskurser
I efteråret inviterer vi eleverne i 9. klasse på brobygningskurser. Eleverne har efter eget valg mulighed for at besøge os igen – denne gang på et femdages kursus. På dette kursus oplever de studiemiljøet på HTX-uddannelsen lidt nærmere og får en tydeligere fornemmelse for uddannelsens arbejdsformer og sammenhængen mellem teori og praksis, som er et særkende for HTX-uddannelsen.

I 10. klasse er eleverne længere i deres uddannelsesvalg. På dette klassetrin skal alle eleverne vælge et to- eller tredages kursus på en ungdomsuddannelse, så her er der også mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med teknisk gymnasium.

Læs mere.... 
Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Viby. Send venligst en mail til Selma Erciyas, redaktør for Nyhedsbrevet, på ser@aarhustech.dk

Vi ønsker alle i familien en god sommer.
 
Med venlig hilsen

Ivan Lauridsen
Studierektor
Teknisk Gymnasium Viby 
D 8937 3383
M 2488 1574
Frameld dig dette nyhedsbrev