Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej
 
Velkommen til årets sidste nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Viby
 
Så er halvdelen af skoleåret gået, og det er blevet tid til et tilbageblik på året samt lidt nyheder om, hvad det nye år for Teknisk Gymnasium Viby byder på. Der er selvfølgelig sket meget mere, end hvad vi kan fortælle om i dette nyhedsbrev, men vi håber, at historierne kan give et godt indtryk af livet i og omkring skolen.
 
I ønskes alle en rigtig glædelig jul.
Skoleåret 2016-17 er i fuld gang, så derfor vil vi lige give en status på årgangene:

1. årgang er nu halvvejs igennem skoleåret, og de har efterhånden vænnet sig til at være gymnasieelever med alt, hvad det indebærer. De har endelig fået truffet deres valg om studieretning og står efter jul foran deres første prøver i grundforløbet. I år får vi således fire forskellige studieretninger:
- kom/it A, design B og erhvervsøkonomi C (1.u)
- teknologi A, design B og erhvervsøkonomi C (1.u)
- matematik A, fysik A og idehistorie B (1x og 1.y)
- matematik A, kemi A og biologi B (1.y og 1.z)
 
Heldigvis har alle eleverne fået deres ønskede studieretning.
 
2. årgang er nu halvvejs igennem deres gymnasietid, og eleverne har for alvor prøvet, hvad det vil sige at have travlt med afleveringer, projekter og lektier. I det næste halve år vil den stå på studietur, hvor 2.z tager til Rom, 2.u & 2.t til Amsterdam og 2.y tager til London.
 
3. årgang har i december afleveret det store studieretningsprojekt SRP. De har været igennem en længerevarende proces, hvor der er blevet stillet store krav til deres egen indsats. De begynder så småt at se frem mod repetition i fagene, en gallafest, et hav af sommereksaminer og forhåbentlig en studenterhue i sidste ende.
 
Husk vores informations- og åbent-hus-aften onsdag den 25. januar kl. 19.30. Her vil vores 3. års elever fremvise deres levende og innovative projekter, fortælle om livet på skolen og meget mere. Det er i det hele taget et travlt og spændende forår, der ligger forude. Læs også de andre spændende artikler nedenfor.  
 
De bedste hilsner Ivan Lauridsen, Studierektor

Vigtige datoer på Teknisk Gymnasium Viby - foråret 2017

 
4. januar:                      1. skoledag efter nytår
10.-13. januar:              Grundforløbsprøver i mat og SO for 1. årgang
13. januar:                    Fredagscafé
25. januar:                    Åbenthus for nye elever 
2.-3. februar:                Københavnertur 3. årgang
6. februar:                    Udlevering af mini SRP for 2. årgang
10. - 19. februar:          Vinterferie
24.- 26. februar:           LAN party
3. marts:                       TGV-fest
10. marts:                     Fredagscafé
13.- 19. marts:             Studietur
31. marts:                    Fredagscafé
7. - 19. april:                Påskeferie
21. april:                      Fredagscafé
11. maj:                       Fredagscafé
12. maj:                       Store bededag
15. maj:                       Gallafest og udlevering af eksamensplaner kl. 24
25. - 28. maj:               Kristi Himmelfartsferie
5. juni:                         2. pinsedag
19. juni:                       Første student
23. juni:                       Sommerferie
24. juni:                       Dimmision 
9. august:                    Første undervisningsdag i skoleåret 2017 - 2018

Teknisk Gymnasium Viby får bevilling til forskning

 
Teknikfaget bioteknologi har indgået et erhvervssamarbejde med firmaet Biofuel Techonology A/S. Faget har fået bevilliget 10.000 kr. til elevernes forskning i optimering af processer i fremtidens produktionen af bæredygtig bioethanol.
På Teknisk Gymnasium Viby arbejder eleverne med den nyeste forskning og de bedste kilder inden for faget bioteknologi, når de optimerer processerne i bioethanol produktionen i samarbejde med firmaet Biofuel Techonology A/S.
 
Bioethanol kan erstatte eller være supplement til benzin, som de fleste biler i dag kører på. Derudover kan bioethanol produceres CO2-neutralt og er derfor en vigtig ressource, hvis transportsektorens CO2-udslip og forbruget af fossile brændsler skal nedsættes.
 
Udover bevillingen fra Biofuel Techonology A/S har Teknisk Gymnasium Viby også fået adgang til de sidste nye enzymer, der er på markedet. Blandt andet har Universitetet i Lund givet gymnasiet en genmodificeret svamp, som eleverne bruger til forsøgene.

Forskning i fremtidens løsninger

Elevernes forsøg sætter spørgsmålstegn ved de processer, erhvervslivet umiddelbart vil gøre brug af i produktionen af bioethanol. Og netop elevernes spørgsmål til de nuværende løsninger er en af grundene til, at bevillingen er givet til Gymnasiet.

”Vores elever ser på fremtidens udfordringer med nye, friske øjne, undrer sig og stiller de spørgsmål, som branchen ikke selv gør. Det betyder, at elevernes forskning rent faktisk skaber resultater, som kan bruges i virkeligheden,” fortæller lektor Lene Troest Kjeldsen.

Projektet giver eleverne indblik i alt fra enzymer til svampe og til, hvilke processer der kan måles. Eleverne arbejder derfor både med kemi og bioteknologi, hvor det tætte erhvervssamarbejde er drivkraften bag forskningen.

”Det er en virkelig god oplevelse at forske i noget, der er så relevant og virkelighedsnært,” fortæller Victor Ledet Aagaard og tilføjer, at det er fedt at være med i et projekt, hvor man føler sig som en rigtig miniforsker.

Elever fra Teknisk Gymnasium Viby hjælper Biofuel Techonology A/S med at forske i fremtidens løsninger inden for bioethanol. På billedet ses fra venstre Victor Ledet Aagaard, Casper Walther Madsen & Kristian Krøyer Johnsen fra 3. årgang. 

Praktiske løsninger på teoretiske problemer

Faget bioteknologi er en blandt ni valgmuligheder inden for teknikfaget – et af de særlige kendetegn ved teknisk gymnasium. Her afprøver eleverne sig selv i både teori og praksis med problemstillinger, man møder på de videregående uddannelser og i erhvervslivet.

For de nysgerrige holder Teknisk Gymnasium Viby åbent hus den 25. januar 2017 kl. 19:30 på Hasselager Allé 10, Viby J. Her er der mulighed for at få en snak med undervisere, vejledere og nuværende elever.

Informationsmøder 2017

 
Kender du én, som kunne tænke sig at gå på teknisk gymnasium?
Vi afholder informationsmøder om HTX-uddannelsen i januar 2017.
Aarhus Gymnasium, Dollerupvej 2, Aarhus C
Torsdag den 19. januar 2017 kl. 19.30
 
Teknisk Gymnasium Viby, Hasselager Allé 10, Viby J
Onsdag den 25. januar 2017 kl. 19.30
 
Teknisk Gymnasium Skanderborg, Højvangens Torv 2, Skanderborg
Mandag den 23. januar 2017 kl. 19.00
 
Orientering og vejledning (for efterskoler - men alle er velkommen)
Dollerupvej 2, Aarhus C
Lørdag den 21. januar 2017 kl. 10.00 - 13.00 
 

Girls’ Day in Science

 
I december deltog 22 piger fra Teknisk Gymnasium Viby i 'Girls' Day in Science' hos BKI Foods i Højbjerg. Pigerne havde teknik og produktion på skoleskemaet og blev dagen igennem fulgt af journalister fra TV2 Østjylland.
Piger fra Teknisk Gymnasium Viby deltog i december i 'Girls' Day in Science' hos BKI Foods i Højbjerg. Pigerne blev dagen igennem fulgt af TV2 Østjylland, der i både middags- og aftensudsendelsen havde flotte indslag og interview med pigerne. Pigernes besøg er et led i en landsdækkende kampagne 'Girls' day in Science', hvor virksomheder forsøger at åbne pigernes øjne for, hvad de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser giver af spændende jobmuligheder. BKI gjorde også deres for at fange pigernes interesse. De blev modtaget med kaffe, småkager, buffet til middag og en goodiebag stod klar, da dagen var omme.
Pigerne fik igennem dagen en grundig gennemgang af kaffebønnens vej fra plukning til den færdige drik, fremvisning af produktionsanlæg, pakkelinjer med robotter og lager. Desuden fik de lov at lege professionel kaffesmager og lave kvalitetskontroller på farve og tørstof.

   "Det er super fedt at være med i det. Man kommer ind og ser tingene og er med i analyserne," siger Natalie Gammelgaard fra 3.z.

Teknik og produktion var i den grad på skoleskemaet ved besøget hos Danmarks største kafferisteri. Faget kemi kom også i spil, og alle ved nu, hvad Maillard-reaktioner er, og hvordan de kan forekomme og eventuelt begrænses. Efterfølgende har pigerne givet udtryk for stor tilfredshed med besøget, og som én af pigerne sagde: "Tænk, at nogen vil lave sådan noget for os".

Følg med på Facebook...

 
Teknisk Gymnasium Viby har sin egen Facebookside, hvor du løbende kan holde dig opdateret om, hvad der sker på skolen.
Tjek ind på siden og "synes godt om" 
Vi modtager gerne forslag til forbedringer, indlæg og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Viby. Send venligst en mail til Cecilie Winding, redaktør af nyhedsbrevet på cwm@aarhustech.dk

Framelding
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev". 

Med venlig hilsen
 
Ivan Lauridsen
Studierektor
Teknisk Gymnasium Viby 
M 2488 1574
Frameld dig dette nyhedsbrev