Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Kære læser af nyhedsbrevet fra Aarhus Gymnasium.
 
Det er længe siden vi har været i luften sidst. Det er ikke fordi vi ikke har oplevet noget, men måske nærmere fordi der er sket rigtig meget. Vi har startet skoleåret op med fokus på en ny gymnasiereform. Reformen vedrører primært de 247 nye elever vi har fået på 1. årgang, men vil også i det små dryppe på de øvrige elever. Vi synes reformen passer godt til den måde vi gerne vil drive gymnasium på, så selvom det har været en omfattende implementering, så er vi gået ind i opgaven med god energi og masser af forventninger. Eleverne på 1. årgang startede jo op i et fælles grundforløb og overgik fra 6. november til deres respektive studieretningsforløb. Her er vi nu i gang med at etablere klasserne på ny og finde ind i de nye fællesskaber.
 
Som de fleste andre i undervisningssektoren, er vi også på Aarhus Gymnasium ramt af et krav om en 2% effektivisering årligt i år og foreløbig de næste 4 – 5 år. Det er selvfølgelig en udfordring, men heldigvis en udfordring vi oplever en meget konstruktiv tilgang til i lærerkollegiet. Vi forsøger at optimere skolens hverdag, der hvor vi kan gøre det uden at det går for meget ud over den daglige undervisning og elevernes trivsel. Fra elevside har der, som det har været fremme i pressen, været protesteret mod nedskæringerne. Det betød her på Aarhus Gymnasium, at eleverne den 5. oktober blokerede undervisningen. Dette giver anledning til en del uro og diskussioner eleverne imellem, hvilket vi som skole ser som en god del af elevernes demokratiske dannelse, så længe dialogen er fredelig og konstruktiv. I de tilfælde hvor vi ikke har kunnet gennemføre undervisningen, vil lektionerne blive flyttet til et andet tidspunkt.
 
Et andet emne i sommerens offentlige debat har været ungdomskultur, fester og alkohol. Som gymnasium med ca. 650 unge mennesker er det selvfølgelig også noget vi forholder os aktivt til. Det sker dels gennem en løbende dialog med elevråd og festudvalg, og dels ved at vi udbyder arrangementer, der understøtter et samvær og sociale aktiviteter der afvikles uden alkohol. Sammen med teknisk Gymnasium Viby/Skanderborg holdt vi den 8. september en stor studiestartsfest her på Aarhus Gymnasium. Vores setup til festen var, at give plads til både traditionel gymnasiefest, hygge og udemiljø. Vores samlingslokale ”Univers” blev således primært til festområde med DJ, dans og bar. Vores udearealer ”Dollerup Bakker” blev til hyggeområde med parasoller, udebar og hyggebelysning og vores projektflade i ”Annex” blev til hyggeområde med sofagrupper, raflebægre, kortspil og mere afdæmpet musik. Så gennem dialog og et bevidst og bredt udbud af elevaktiviteter, synes vi det lykkes at skabe en ungdomskultur omkring Aarhus Gymnasium, der giver plads til alle og giver mulighed for at udbygge de sociale relationer.
Jens Tønning
Rektor
Aarhus Gymnasium

Indholdsfortegnelse

  • Studieture
  • Studieretningsprojekter
  • Piger prøver Vestas
  • LAN-party
  • Fester
  • Idrætsdag
  • Global matematik

Studieture

I september måned var eleverne fra 2.g afsted på studietur. I år gik turene til Amsterdam, Barcelona, Firenze og London, og for de fleste elever er disse ture et af højdepunkterne ved gymnasietiden. Selvom det sociale fylder meget på studieturene, er der masser af fagligt indhold. Målet er, at både fællesskabet, fagligheden og elevernes globale udsyn bliver styrket i løbet af studieturen.
 
Fire klasser var i år i Amsterdam. De skrev hjem til resten af gymnasiet: ”Vi synes, det er en vildt fed by med en masse at byde på for både unge og gamle.”
 I Firenze studerede 2.a både renæssance og vinproduktion.
 3 klasser nød en uge i Barcelona.
 I London så 2.p på alt fra Street Art til Big Ben.

SRP: Studieretningsprojektet - 3G er godt i gang

Vore elever i 3G er godt i gang med at forberede sig til december, hvor de hver især skal skrive deres tværfaglig opgave, SRP. Studieretningsprojektet skal skrives inden for et område og faglig problemstilling, så de studieretningsfag, eleven har på A-niveau, samt et fag på mindst B-niveau indgår i besvarelsen af projektet.

Formålet med studieretningsprojektet er, at eleverne arbejder selvstændigt med at fordybe sig i og formidle en faglig problemstilling inden for et selvvalgt område i tilknytning til deres studieretning.

Ved at kombinere forskellige faglige tilgange og discipliner, som forstærker den faglige fordybelse, skal eleverne demonstrere, at de er i stand til selvstændigt at udvælge, inddrage og anvende relevant baggrundsstof, og at de er i stand til at gennemføre en kritisk vurdering på et fagligt og metodisk grundlag.

Her følger et udvalg af de temaer, eleverne i år vælger at skrive om:

Fag Emne
Kommunikation/it A & Dansk A
Gys og Freuds teorier
Kommunikation/it A & Design B Projection Mapping som kommunikationsmiddel
Teknologi A & Design B Operahuset i Sydney
Teknologi A & Fysik B Fly; Aerodynamik
Bioteknologi A & Dansk A Stamceller; Kloning
Bioteknologi A & Kemi A Kost og næring; Molekyler som er essentielle for nedbrydning
Fysik A & Teknologi B Atomkraftværker
Fysik A & Biologi B PET CT-scanner; Diagnosticering og behandling af kræft
Teknologi A &  Dansk A Lego; Markedsføring
Teknologi A Nervesignaler og proteser
Matematik A & Engelsk A Rumfart
Matematik A & Informationsteknologi B Digital signatur; Nem ID
Kemi A & Design B Farver og tøj
Kemi A & Biologi B
Præstationssøgende stoffer; Kemiske processers påvirkning
på kroppen

Piger tester arbejdslivet i Vestas

I kraft af medlemskab i netværket JetNet.dk har vi på Aarhus Gymnasium indgået en samarbejdsaftale om et langsigtet partnerskab med Vestas. For tredje år i træk sendte vi i august måned en gruppe piger afsted til Vestas på den landsdækkende kampagnedag ”Girl’s Day in Science”. I år deltog 35 piger, og temaet var kommunikation og markedsføring.

Formålet med pigernes deltagelse på Vestas er at give dem mulighed for at arbejde med virksomhedsrelaterede opgaver og møde kvindelige rollemodeller. Målet er at inspirere pigerne til en fremtid med naturvidenskab og teknologi.

LAN-party

Vores elever afholder med jævne mellem rum såkaldte LAN-parties på skolen, hvor eleverne tager deres gaming-computere med og spiller computerspil og hygger sig en hel weekend. Det hele arrangeres af eleverne selv gennem LAN-udvalget og forløber altid problemfrit. I år har arrangementerne været ekstra populære og godt besøgt, der er også begyndt at være præmier til konkurencerne i udvalgte spil.
 
Hvis man vil vide mere om arrangementerne eller tilmelde sig, så foregår det hele gennem udvalget egen hjemmeside: https://htxaarhuslan.dk/. Desuden kan man se billeder fra skoleårets første LAN i dette billedgalleri på skolens Facebookside.

Studiestartsfest og Halloween

I starten af skoleåret var der arrangeret studiestartsfest, denne fest var arrangeret af skolen, mens de øvrige fester arrangeres af eleverne selv gennem festudvalget. Billedet ovenfor viser ganske godt stemningen i Univers – vores største lokale – når det indtages af DJ og festlige elever. Temaet for elevernes fest var Halloween, og selvom det ikke ses tydeligt på billedet, så var mange dukket op udklædt.
 
Allerede på fredag er næste fest, i anledning af 1. december er det selvfølgelig en julefest. Se detaljer om festen på Facebookeventet.

Idrætsdag

I denne kolde tid kan det være rart at se tilbage på minder om sol og sommer. I dette billedgalleri på skolens Facebookside kan man se billeder fra årets Idrætsdag.

Det globale aspekt i matematik

Faget matematik har en central rolle i det tekniske gymnasium. Faget i sig selv har helt klare linjer, metoder, sprog og regler, men herudover bidrager det også som værktøj i andre fag f.eks. fysik, biologi og samfundsfag.
 
Det tekniske gymnasium har et ansvar for at bidrage til elevernes almene dannelse, så disse kan blive gode verdensborgere i et moderne demokratisk samfund.
 
I matematik vil denne dannelse blive sikret gennem den normale undervisning, forskellige temaforløb og projektforløb med fokus på globale problemstillinger.
 
Det globale verdenssamfund er fyldt med situationer, problemer og fænomener, der bedst beskrives med det matematiske sprog. Der bruges algebra, funktioner, geometri osv. inden for emner som it-sikkerhed, befolkningsvækst og produktfremstilling.
 
Helt specifikt vil de globale problemstillinger blive indarbejdet i matematikundervisningen på følgende måde:
 
I grundforløbet vil eleverne møde emnet ”lineære modeller”. Lineære modeller er et begreb, der er relevant i mange sammenhænge herunder globale. Det globale aspekt af lineære modeller kunne gøres eksplicit i form af samfunds- og økonomiske modeller.
 
Ydermere vil eleverne i grundforløbet komme til at møde matematikken igen i det ”naturvidenskabelige grundforløb”, her skal eleverne i samspil med andre fag bruge matematikken til at anskueliggøre og bearbejde forskellige problematikker inden for emnet ”vand”. Her skal eleverne igen forholde sig til det samfund og den verden de lever i.
 
  Senere vil eleverne stifte bekendtskab med begrebet differentiation og herunder optimering. Denne metode bruges globalt til at optimere både produkter, diverse markedsanalyser osv.
 
I løbet af 3. eller 4. semester introduceres der et tema omhandlende matematiske modeller. Her skal eleverne igennem et forløb, hvor de opbygger kompetencer inden for empiri, dataanalyse, matematiske funktionsmodeller og simpel statistik. Ved hjælp af de opnåede kompetencer, skal eleverne undersøge givne problematikker og herefter konstruere konkrete matematiske løsninger.  Sideløbende til disse processer, skal eleverne forholde sig til, hvordan de fundne problematikker og løsninger fungerer ift. en national eller global kontekst.
 
For elever som har matematik på A niveau, vil der køre et projekt på enten 5. eller 6. semester, som beskæftiger sig med differentialligninger. I dette projekt vil eleverne skulle analysere enkle problemstillinger, og herefter opstille simple differentialligninger, som skal kunne bruges i løsningen af problemstillingen.
 
Fra grundforløbet og til afslutningen af uddannelsen på Aarhus Gymnasium, vil eleverne udvikle matematiske kundskaber, som vil gøre dem parate til at navigere og agere i et globalt samfund, hvor matematikken i højere og højere grad lægger fundamentet for et videnssamfund.
 
Matematik faggruppen – Aarhus Gymnasium
Tilmelding og framelding

Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det her
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden
af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til
vores nyhedsbrev fra Aarhus Gymnasium.
Send venligst en mail til Rasmus Berlin på rbe@aarhustech.dk
 
Med venlig hilsen
 
Jens Tønning
Studierektor
Aarhus Gymnasium
T +45 8737 3445
M +45 2488 1510
jet@aarhustech.dk

Følg os...

 
Frameld dig dette nyhedsbrev