Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Kære Forældre
 
I denne uge er eleverne startet på deres skriftlige eksamen. De sidder inde i skyggen og sveder over opgaverne, mens solen udenfor inviterer til afslappende strandture. Vi har i år godt 180 elever, der springer ud som studenter i uge 30, og vi ser frem til at holde en festlig dimission fredag d. 29. juni i Ridehuset sammen med familie og venner.
 
5 af vores nyansatte lærere afslutter dette forår pædagogikum, som skal ruste dem til en fremtidig karriere som underviser. Pædagogikum består af en praktisk del og en teoretisk del. I den praktiske del bliver kandidaten fulgt tæt af to erfarne kollegaer, der går i proces med kandidaten om udvikling af undervisningen. En ekstern tilsynsførende kommer 3 gange på besøg og tilser at rammerne for uddannelsen er i orden. Den teoretisk del, forløber sideløbende med den praktiske del, med kursusdage og workshops og afsluttes med aflevering af en opgave. Vi glæder os meget over den energi og nytænkning, som disse unge lærere bidrager med på vores gymnasium.
 
Medio marts fratrådte Jens Tønning jobbet som rektor for Aarhus Gymnasium, og som konstitueret rektor er jeg forfatter til denne hilsen fra ledelsen på Aarhus Gymnasium. Der er nu slået en ny rektorstilling op, som vi forventer besat i starten af det nye skoleår.
 
I mellemtiden glæder jeg mig over at være del af et gymnasium, hvor alsidigheden i elevgruppen såvel som i lærergruppen medvirker til at skabe en dynamisk hverdag på Aarhus Gymnasium.
Venlig hilsen Karsten Bak Ramlov
 
 
 
 
Konstitueret rektor
Aarhus Gymnasium

Indholdsfortegnelse

  • Hvad er Studieblok?
  • Når naturvidenskaben ændrer verden
  • Webmagasinet
  • Digitale medier på dagsordenen
  • Eksamensangst-og forberedelse
  • Hyggeudvalget
  • Gallafest 2018

Hvad er Studieblok?

I år etablerer vi Studieblokke for elever i 1G. Studieblokke er timer, der ligger uden for det enkelte fag, og er navnet på 150 kompetencetimer, som eleverne i løbet af deres gymnasietid skal deltage i, ifølge den seneste reform. En del elever har 15 lektioner til gode i dette skoleår, og timerne vil falde i uge 25 og 26. Eleverne har afgivet ønske om, hvilken blok, de vil deltage i, og modtager besked om holdfordelingen i løbet af de kommende uger. I år afvikles følgende studieblokke:
 
·        Spilprogrammering
·        Debatworkshop
·        Ud i naturen
·        Fraktaler  
 
 
Venlig hilsen Kristine Lynning Harfeld & Linda Brix Vinther

Cambridge English  - En studieblok

 
Aarhus Gymnasiums elever har mulighed for at bruge deres 150 kompetencetimer på forskellige forløb i løbet af de tre gymnasieår. Og et af forløbene er Cambridge English, som løber over 50 timer fordelt på foråret 1. år + efteråret 2. år.
 
Cambridge English hører under University of Cambridge. Det er et fleksibelt system af forskellige engelskeksamener, så man kan blive testet på flere niveauer. Vi har på Aarhus Gymnasium valgt at træne eleverne til at gå til eksamen på det højeste niveau (C2). Der er mulighed for at gå til eksamen omkring juleferien på 2. år. Det er en certificeringseksamen, hvor eleverne får et officielt certifikat, der er anerkendt som sprogligt adgangsgivende for de fleste engelsksprogede universiteter.
 
Det er frivilligt om eleverne vil gå til eksamen efter endt forløb, og eksamen kræver egenbetaling (ca. 2100 kr.). Selve undervisningen på Aarhus Gymnasium er naturligvis gratis, og her har eleverne mulighed for at træne færdigheder, som supplerer den obligatoriske undervisning på B og A-niveau engelsk. Der er således ikke tale om en erstatning for den obligatoriske undervisning i engelsk, men om et supplement for den sproginteresserede elev.
 
Venlig hilsen Mette Haack, Mette Thayssen & Christoffer Kirk Poulsen

Kompetencematematik

Umiddelbart inden påske afsluttede det første hold 1.g’er ”kompetence matematik 1” med flot resultat. Kompetence matematik 1 er en aktivitet under 150-timers puljen i den nye bekendtgørelse. Formålet med forløbet er at styrke elevernes basale regnekompetencer inden for følgende emner: regnearternes hierarki, brug af parenteser, reduktion af tal og bogstavudtryk, brøker og ligninger.
 
Eleverne har arbejdet hårdt i forløbet, hvor de skulle regne omkring 300 opgaver inden for de ovennævnte emner. Den afsluttende test viste, at eleverne i gennemsnit havde forbedret deres resultat med 36 procentpoint. I den indledende test havde eleverne gennemsnitlig 10 rigtige svar ud af 26, mens de i den afsluttende test havde 20 rigtige svar ud af 26. Godt gået! Vi håber, at både elever og lærere i de kommende år vil nyde godt at elevernes indsats.    
 
Venlig hilsen Caroline Grønborg & Alice Jakobsen

Når naturvidenskaben ændrer verden- Studieområde 9

SO9 førte i foråret otte 2. årsklasser til Moesgaard Museum som begyndelse på forløbet  ”Når naturvidenskaben ændrer verden”. Som noget nyt i forhold til tidligere år startede vi i auditoriet  med et oplæg om formidling. Peter fra Moesgaards udstillingstegnestuen gav os et godt indtryk af de muligheder, som udstillingsafdelingen arbejder med. Efter ca. 20 minutters oplæg mødtes klasserne  med deres omviser og klasserne fordelte sig derefter i museets udstillinger til en times rundvisning.  Både eleverne og lærere var meget begejstrede for både oplæg og rundvisning, som gav god inspiration til det formidlingsarbejde, som klasserne har arbejdet med i de efterfølgende uger.

På billedet er elever fra 2. E på egen hånd rundt på museet efter oplæg og rundvisning.

Venlig hilsen Margrethe Kofoed Jensen

 

Webmagasin - Studieområde 13

Forår er tiden for 3. års elevernes webmagasin i SO13. I SO13 kommer alle kompetencer i spil og eleverne arbejder ihærdigt og selvstændigt med deres webmagasiner. Fredag før vinterferien blev årets vindere af SO13  kåret i Univers. Med klapsalver og juhu-råb modtog de glade vindere årets præmie. Vindere blev avis nr. 5 med Scientia Magazine, som er et gennemarbejdet magasin med spændende artikler og gode billeder. Du kan se og læse mere om Scientia Magazine her:
 
 
De fleste af de øvrige webmagasiner, som udmærkede sig ved gode artikler og gode billeder, kan opleves her:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Venlig hilsen Margrethe Kofoed Jensen
 
 

 Digitale medier på dagsordenen blandt lærerne  

På Aarhus Gymnasium sætter vi en ære i hele tiden at udvikle os og arbejde med vores pædagogik og didaktik, både individuelt og som samlet gruppe. Det gør vi, fordi vi naturligvis ønsker, at hver enkelt elev får mest muligt ud af undervisningen. Derfor tager alle lærere hvert år på det, vi kalder ”Pædagogiske dage”. Her bliver vi i to dage inspireret gennem oplæg fra eksterne undervisere og dialog med hinanden. Der er emner, som vi i en travl hverdag ikke altid får talt om, men som vi kan gå i dybden med i løbet af disse dage.  
 
I år dannede et sneklædt Fuglsøcenter ved Mols Bjerge i april ramme om dagene. Temaet var digital dannelse og brugen af it i undervisningen. Knap 60 medarbejdere diskuterede pædagogiske, didaktiske og faglige problemstillinger inspireret af oplæg fra cand. psych. Anders Colding-Jørgensen og fra nogle af vores egne undervisere. Vi diskuterede, hvordan vi som lærere kan bruge it i undervisningen, men også sætte rammer for elevernes brug af digitale medier og ageren på sociale medier.  
 
Som undervisere i dag er det måske en af de største udfordringer at finde en optimal måde at bruge it i undervisningen. Vi ønsker, at både lærere og elever er bevidste om, hvordan it både kan bidrage til og vanskeliggøre undervisningen. Samtidig må vi erkende, at de sociale medier kan stjæle meget opmærksomhed fra det, der foregår i klasserummet. Derfor arbejder vi på at træne eleverne i selv at tage ansvar i forhold til at docere deres brug af sociale medier, så deres opmærksomhed bliver fastholdt ved det, der er væsentligt for deres læringsproces.
 
Venlig hilsen Karsten Bak Ramlov

 Kurser om eksamensforberedelse og-angst

For nogle elever er det at gå til eksamen en meget stor udfordring. De bliver meget nervøse og oplever måske endda eksamensangst. For andre er det knap så angstprovokerende, om end de fleste oplever at få sommerfugle i maven og svedige hænder.  
 
I maj måned holdt to af studievejlederne på Aarhus Gymnasium oplæg for alle 1.g’ere om eksamensforberedelse. Her var fokus på gode vaner før, under og efter eksamen. Kost, søvn, gode læsevaner og læsestrategier er vigtige elementer, når man skal forberede sig til eksamen.  
 
Det er ikke skadeligt for en elevs præstation at være nervøs inden og under en eksamen. Faktisk præsterer vi bedre, hvis vi er lidt nervøse. Men for nogle elever fylder nervøsiteten og angsten for meget. Derfor afholdt de to studievejledere også et frivilligt kursus om eksamensangst for alle elever på skolen. Ca. 30 elever mødte op til kurset, hvor de hørte om metoder til at håndtere angsten. Når man rammes af eksamensangst oplever man typiske både at få negative tanker, emotionelle og fysiske angstsymptomer samt negative måder at handle på (fx at undlade at spise eller sove). På kurset fik eleverne viden om dette og arbejdede også selv individuelt med deres tanker og symptomer.  
 
Det tager tid og øvelse at ændre tankemønstre, men målet med kurset var at starte en proces hos eleverne, hvor eksamensangstens negative cirkel brydes. Eleverne blev opfordret til at øve det at gå til eksamen og holde oplæg over for forældre, søskende eller venner. På den måde træner de det, de frygter, i trygge rammer.  
 
Venlig hilsen Line Højen

Elever spreder hygge og god stemning

Der er dømt hygge, når hüggeudvalget på Aarhus Gymnasium inviterer til arrangementer på skolen. Der er kage på bordet, musik i højttalerne, og eleverne snakker sammen over et brætspil eller bare en sodavand. Her er alle velkomne, og det er et af udvalgets vigtigste mål, at alle skal føle sig som en del af et fællesskab.  
 
”Vores fokus er hygge og samvær”, fortæller Anna Møller Yang (billede midt for), der er med i udvalget og fra næste år udvalgsformand. ”Alle kan være med, og vi vil gerne styrke det sociale fællesskab på skolen.”  
 
På Aarhus Gymnasium er der allerede et festudvalg, men for et par år siden så eleverne et behov for også at lave arrangementer, hvor fokus mere var på hygge end på fest.
 
”Siden er det langsomt blevet større og større, og vi synes selv, at vi bidrager til den gode stemning på gymnasiet både gennem arrangementer og andre tiltag”, siger Anna.
 
Udvalget har ud over alkoholfrie hyggecafeer også arrangeret grillaftener, filmaftener, fastelavn, strikkecafé og andre hyggelige arrangementer. Op til Valentines Day fandt eleverne i udvalget på at lave en stor væg, hvor kærlige og anerkendende sedler fra en elev til en anden elev blev hængt op. Et tiltag der i høj grad skabte hygge og glæde.  
 
”Udover at styrke fællesskabet på tværs af grupper, klasser og årgange, vil vi bare gerne sprede hygge og god stemning på forskellige måder. Folk kommer igen, når de først har været til et arrangement, fordi de finder ud af, at det er så hyggeligt.
 
Venlig hilsen Line Højen

Gallafest 2018

 
Tirsdag d.22. maj har vi traditionen tro fejret afslutningen på 3 års skolegang, iklædt det fineste festtøj.
 
Venlig hilsen Christoffer Kirk Poulsen
Tilmelding og framelding

Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det her
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden
af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til
vores nyhedsbrev fra Aarhus Gymnasium.
Send venligst en mail til Line Højen på lhv@aarhustech.dk
 
Med venlig hilsen
 
Karsten Bak Ramlov
Konstitueret rektor
Aarhus Gymnasium
 
M 22234169
T 89373533
 
 

Følg os...

 
Frameld dig dette nyhedsbrev