Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet
Hej

Velkommen til nyhedsbrevet fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby

Tid til eksamen

Den sædvanlige forårstemning er så små ved at indfinde sig. Og jo, det handler da også om at solen skinner, bøgen er sprunget ud, og fuglene synger. Men på Teknisk Gymnasium er der også andre ting på programmet.

21. maj har 3. årgang deres sidste skoledag, om aftenen holder de gallafest, og efter midnat får de at vide hvilke fag, de skal til eksamen i. Få dage efter kommer de skriftlige eksamener, og så starter eksamenslæsningen - og pludselig er det hele forbi.

For 3. årgang er det samtidig begyndelsen til noget nyt, mens 1. og 2. årgang kan holde ferie helt frem til 13. august. 

Den nye skole er på vej

Når vi starter efter sommerferien i 2014, sker det i en delvis ny skole. Som I nok ved, flytter vi sammen med Teknisk Gymnasium Christiansbjerg - og det sker jo her på vores matrikel. Men huset er for lille, og derfor skal der bygges til - og om.

Det er allerede i gang. I nogle uger har hjørnet mod Dollerupvej/Silkeborgvej været under total ombygning, og imens er elevadministration og studievejledning mv. flyttet op på 1. sal.
Hele næste år vil også stå i ombygningens tegn. Det vil nok blive en smule kaotisk, men der vil hele tiden være klasselokaler nok, og vi vil selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan for at generne bliver så små som mulige - for både elever og lærere! Bl.a har vi skaffet en midlertidig p-plads på hjørnet af Dollerupvej/Ceres Allé.

En del af ombygningen handler om, at vi (igen) skal overtage det gamle farveri (den lave gule bygning midt i gården). Til gengæld skal frisøruddannelsen så flytte til en ny bygning på grunden.

Indtil 1979 lå Århus gasværk på grunden. Selve gasbeholderen stod, hvor Center for mad og gastronomi nu ligger. Man kan på AarhusWiki se et luftfoto fra 1949 af grunden. Her kan man både se gasværket og 'vores' klædefabrik. 

Man kan stadig nå at tilmelde sig HTX-uddannelsen

Vi har stadig plads til flere elever, så hvis der er unge mennesker i din omgangskreds, der ikke er kommet ind på det ønskede gymnasium – eller stadig er i tvivl – er du velkommen til at sende denne mail videre.

Globale 1.R med én, to, mange på opleveren!!!

Teknisk Gymnasium Århus Midtby har siden jul deltaget i indtil flere arrangementer med skolens globale gymnasieklasse 1.R.

I januar var klassen på et tre-dages ophold med globalt udsyn på Løgumkloster Højskole, hvor eleverne bl.a. deltog i workshops, hørte foredrag om Kina og besøgte det dansk/tyske gymnasium i Niebull.

Klassen har derudover deltaget i Rap-politics arrangementet, hvor de med kyndig vejledning fra professionelle rappere skulle indspille musiknumre med et politisk, globalt perspektiv. De har også overværet et foredrag med eksil-syrere, der i deres kamp for ytringsfrihed og selvstændighed bruger kunsten som talerør. 

Senest har klassen d. 2.maj deltaget i et arrangement på VIA University, Aarhus N – Forskningens døgn, hvor de udover at se de mange innovative, teknologiske projekter, der var udstillet også overværede et spændende foredrag om dansk og udenlandsk kulturforståelse for medarbejdere og virksomheder, der opererer med expats ansættelser.

Forfatterbesøg i 1.R

1.R er ikke kun globale; de har også haft besøg af den unge forfatter Hanne Højgaard Viemose. Hun læste op af egne værker og satte også eleverne i gang med at skrive små tekster. Og det gik rigtig godt. Eleverne var med på det, og flere skrev nogle overordentligt gode tekster. 
 
Som man kan se, er det oven i købet kommet i avisen. Klippet er fra Lokalavisen Aarhus Vest - der ganske vist har fået flyttet det hele til Brabrand. Men ellers er det rigtigt nok! Og det er elever fra 1R, der er med på billedet!

PS! Nogle af elevernes tekster er kommet på facebook/UngeOrd - og der er flere billeder på facebook/tgaarhus.

I øvrigt havde 1R besøg af endnu en forfatter, Mads Mygind, i denne uge. Og også denne gang fik de skrevet mange rigtigt gode tekster.

Lektiecafé - og skrivefængsel

Vi forsøger på alle måder at få vores elever gennem uddannelsen så godt som muligt; her bruger vi bl.a. lektiecaféen og skrivefængslet.

Det er faktisk det samme, men dog med den forskel at i caféen kommer eleverne helt frivilligt, mens de i fængslet har fået besked på at lade sig indsætte! Sker det sidste, skyldes de,t at de har 'glemt' at aflevere skriftlige opgaver. Det foregår onsdag eftermiddag - for tiden i lokale 112.

Som man kan se her, bliver caféen brugt ganske meget. Her bliver der lavet lektier i både teknikfag, programmering, kom/it, engelsk, teknologihistorie og matematik.

På billedet får de hjælp af to studerende fra matematikcentret, men nogle af vores egne 3.års-elever optræder også som hjælpelærere. Det er til stor hjælp for mange af eleverne - og bestemt også for de elever der frivilligt agerer som hjælpere. De får arbejdet med problemerne på en helt anden måde og kan på den måde lægge grunden til en top-karakter!

PS! På billedet her er alle de tilstedeværende frivillige café-brugere. Der er ingen i "fængsel"

Følg med på Facebook og face it...

I sidste nyhedsbrev fortalte vi om to (dengang) nye tiltag, nemlig vores facebook-side og vores elevblad face it.

Der er fortsat gang i begge dele; vi har en gruppe elever der er flinke til at levere stof begge steder. Gå selv ind og se hvordan facebook-siden ser ud lige nu (og husk at 'like'!). Det aktuelle coverbillede stammer fra Dupont-løbet i marts, hvor en gruppe elever fra skolens løbeklub deltog.

Sidste nummer af face it kan ses her

Brobygning og skydning med katapulter

Vi har jævnligt besøg af såkaldte 'brobyggere' dvs. elever fra folkeskolens 8. og 9. klasser, der skal have en forsmag på, hvad vi laver på et teknisk gymnasium. Og de skal naturligvis prøve at lave noget praktisk og for tiden er det kastemaskiner, de laver.

Teknisk set er der tale om en slags katapulter - et af oldtidens og den tidlige middelalders vigtigste krigsvåben. De fungerer ved, at en arm, der vipper ved roden, bliver trukket tilbage og holdt fast. Når armen slippes fri, vipper den op. En typisk katapult-arm afsluttes med en slags ske, der indeholder skytset.

Når brobyggerne er færdige med deres katapulter, skyder de om kap. Det kræver noget kalibrering og lidt øvelse, men faktisk skyder maskinerne ganske præcist. 

Sumo-brydning med robotter


Sture og Henrik fra 2. Q på Teknisk Gymnasium Århus Midtby vandt konkurrencen på Aarhus Universitet i "Robot Sumo-brydning", og de fik derfor mulighed for at deltage i finalen mandag den 18. marts i Experimentariet i Hellerup ved Købehavn. Her dystede de med hold fra andre ungdomsuddannelser om æren og årskort til Experimentarium.
 
I Robot Sumo-brydning skal to robotter forsøge at skubbe hinanden ud af en ring. Ganske som i almindelig sumo brydning. Robotterne bygges i Lego og må højst veje et kilo og måle 30 x 30 cm.
 
Billedet viser Sture og Henriks robot. Den ser både flot og farlig ud, men de måtte dog dog se sig slået af et hold fra Datalogisk Institut.
 
Se klip på youtube fra konkurrencen på Aarhus Universitet

Kan Wikipedia gøres bedre?

Ja, bestemt. Den danske udgave af Wikipedia er endnu meget mangelfuld, både mht. opslagsord og længden og grundigheden af de enkelte sider. Så der er plads til forbedring!

Og det har nogle af vores teknologihistorie-elever atter i år kastet sig ud i. I forlængelse af den afsluttende opgave i faget har de lagt tekst og/eller billeder ud på enten Wikipedia eller den lokale AarhusWiki. Så de kan nu kalde sig bidragydere til Wikipedia!

I øvrigt skrev de fleste om industri i 'det gamle Århus', dvs. dengang - til omkring 1970'erne - hvor Århus inden for Ringgaden endnu var en industriby.

Også andre af vores elever får prøvet kræfter med det virkelige liv. Bl.a. har 1N i kom/it lavet forslag til kampagner for caféen i Folkestedet i den gamle Hammel-banegård (det tidligere bymuseum). Caféen her drives af Aarhus Tech, der bruger den som skolepraktikplads for elever, der ikke har kunnet finde en læreplads.

 

Kammeratskibet - fra 3.R

Eleverne på 3. årgang har i den forløbne uge med stort engagement og arbejdsomhed afsluttet deres eksamensprojekter i teknologi. Teknologi er vores store profilfag på teknisk gymnasium og her udfordres eleverne på deres evner indenfor kreativitet og samarbejde.

Eleverne arbejder problemorienteret i projektgrupper, og i forbindelse med det afsluttende eksamensprojekt stod der teknologi i skemaet fra morgen til aften. Alle værksteder summede af aktivitet, og elevernes løsning på deres problemstilling fandt den endelige form.

I 3. R har en gruppe bestående af Maiken, Sarah, Thea, Marie og Anne arbejdet med problemer om samvær blandt skolebørn. Pigernes bud på en løsning hedder "Kammeratskibet" og er et spil, som skal fremme trivsel og udvikle sociale relationer. Kammeratskibet er baseret på et koncept omkring leg og læring og kan tilpasses de situationer i børnenes samvær, som har behov for et løft i positiv retning.

Elever på teknisk gymnasium er engagerede og målrettede

Vidste du, at elever fra teknisk gymnasium er hurtigere til at komme i gang med en videregående uddannelse?
Ser man alene på de obligatoriske fag, er HTX den gymnasiale uddannelse, der giver adgang til flest videregående uddannelser.
Se filmen, der lige nu vises i biografen. 
Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til vores nyhedsbrev fra Teknisk Gymnasium Århus Midtby. Send venligst en mail til Peder Meyhoff, redaktør af nyhedsbrevet, på pme@aarhustech.dk.

Tilmelding og framelding
Kender du én der ikke er tilmeldt nyhedsbrevet, kan vedkommende gøre det på hjemmesiden. Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".
 
God sommer - og sommerferie!
 
Med venlig hilsen

Jens Tønning
Studierektor
Teknisk Gymnasium Århus Midtby 
T  8737 3445
M 2488 1510
Læs flere nyheder fra AARHUS TECH
Frameld dig dette nyhedsbrev