Se dette nyhedsbrev i en browser
 Send til en ven Del på Facebook Del på Twitter Del nyhedsbrevet

Kære Forældre

På Aarhus Gymnasium vil vi gerne være kendt for at turde tænke ud af boksen. Vi har mange kreative fag, som udfordrer vores elever på dette område.  Igennem hele uddannelsen bruges der mange timer på at udvikle løsninger på problemstillinger, vores samfund står med, hvad enten det er på mikroniveau, på globalt niveau eller noget der imellem. Vi har i øjeblikket en fornem udstilling med temaet ”Demokratisk arkitektur”. 35 elever fra 11 forskellige gymnasier i vores netværk af Globale Gymnasier har på en tre dages camp forsøgt at kaste lys over samfundsmæssige problemstillinger. Det er der kommet en flot udstilling ud af, som kan ses i vores Annex frem til d. 22. oktober.

I den nye reform 2017 er der afsat 150 timer til at løfte elevernes kompetencer, og derfor vil der i elevernes skema på forskellige tidspunkter optræde ”Studieblokke”. ”Kompetence” skal forstås meget bredt. Studieblokke kan have et meget specifikt mål for elever med vanskeligheder med brøker og procentregning eller for andre elever, der har brug for at øge deres læsehastighed.  Men vi har også afholdt studieblokke i ”Naturvidenskabelige ekskursioner”, "Fraktaler", ”Game jam” og ”Cambridge english”, og her i efteråret vil vi forsøge at styrke elevernes skriftlighed ved at afholde kursus i kreative skriveøvelser for elever på 2. årgang.

Nogle studieblokke er obligatoriske, mens der i andre perioder kan vælges mellem forskellige emner. Eleverne er meget forskellige, og det er målet med de 150 timer, at elevernes skal løftes, hvor de har mest brug for det. På Aarhus Gymnasium er intentionen at bruge de 150 timer til at afvikle undervisning på alternative måder i andre omgivelser end normalt. Ofte vil det være kompetenceløft, som appellerer til elevernes fantasi i en kreativ proces, der ligger i tråd med vores ønske om anetop t arbejde med metoder, hvor vi tænker ud af boksen.

Venlig hilsen
Karsten Bak Ramlov, rektor
Aarhus Gymnasium
 
 

Indholdsfortegnelse

  • Grundforløb og studieretningsklasser
  • Mediepolitik skal styrke læring og trivsel
  • Demokratisk Arkitektur – elevworkshop og udstilling
  • Elevrådet er elevernes repræsentant
  • SRP-opgaven i 3.g
  • Elever besøger iværksættervirksomhed
  • Studietur 2018

Grundforløb og studieretningsklasser

Af: Karsten Ramlov, rektor

Den 13. august startede 224 elever i 8 grundforløbsklasser. Det var forventningsfulde og en anelse nervøse elever, der mødte op og fulgtes med deres tutorer og kontaktlærere ud i klasserne. Efter ryste-sammen-tur ved Houens Odde med overnatning i telte og en række andre aktiviteter i og uden for klassen er der nu kommet mere liv på gangene. Det er en fornøjelse at se, at eleverne føler sig hjemme både i klasserne og på skolen som helhed. Eleverne har udtrykt ærgrelse over, at de snart skal skifte klasse, når de nu lige har lært nogle gode klassekammerater at kende. Eleverne skifter til deres nye studieretningsklasser i starten af november.

I sidste uge indgav alle grundforløbselever ønske om, hvilken studieretning de gerne vil gå i, og vi sidder nu og forsøger at få eleverne placeret på et passsende antal klasser. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at de fleste elever får deres 1. prioritet opfyldt, men det er ikke alle studieretninger, der bliver oprettet, så der vil være elever, der får deres 2. prioritet. Fordelingen af elever på studieretninger bliver offentliggjort i ugen efter efterårsferien, hvor vi også vil afholde samtaler med de elever, som ikke får deres 1. prioritet.

I den forbindelse er det vigtigt at huske på to forhold: For det første er valget af studieretning et valg af to fag. Alle de andre fag er ens for alle studieretninger, og der er mulighed for at vælge teknikfag og valgfag efter, hvilken interesse eleverne har. For det andet vil en hvilken som helst studieretning kunne give adgang til en meget stor palette af karriereveje efter afslutningen af HTX-uddannelsen.

Vi er meget opmærksomme på, at trivsel er vigtig for læring, og det kan være en udfordring, at eleverne skal finde sig til rette i nye klasser til november. Derfor har vi i grundforløbet lavet aktiviteter på tværs af klasserne, hvilket betyder, at eleverne kender mange elever på hele årgangen. Vi håber, at det kan gøre overgangen til studieretningsklasserne mere tryg, og at den uro, der opstår, når man skal finde sig til rette i nye relationer, hurtigt vil blive afløst af den ro, der skal til for at skabe det bedst mulige rum for trivsel og læring.

Mediepolitik skal styrke læring og trivsel

Af: Karsten Ramlov, rektor

Læg mobilen i tasken, luk skærmen og log af de sociale medier i timerne.

For 20 år siden skrev vi på gule lapper og kastede papirkugler gennem klasselokalet. Eller nogle af os gjorde. I dag ser virkeligheden i et klasselokale noget anderledes ud.

Vi har i mange år været førende i at bruge it i undervisningen, men som med alt andet er der ofte en bagside af medaljen. Vores gymnasieelever kan have svært ved at koncentrere sig om at lære det, de skal, fordi de konstant bliver forstyrret af skærmene med de mange notifikationer og ”fristelser”, der dukker op. Det er ikke et helt nyt fænomen, men dog så nyt, at mange af os kan huske, hvordan det var, da det ikke var sådan.

Derfor har vi på Aarhus Gymnasium besluttet at lave nogle meget klare og enkle regler, der skal flytte fokus væk fra Facebook og andre forstyrrelser over mod læring. Når det er fagligt relevant, gør vi selvfølgelig brug af de digitale medier og muligheder, men på baggrund af både vores erfaringer og forskning inden for læring har vi indført tydelige og ensartede regler for, hvornår diverse skærme skal være fremme og bruges i undervisningen.

Formålet med en sådan mediepolitik er, at den enkelte elev er mindre stresset, har større mentalt overskud, er mere nærværende i forhold det sociale liv i klassen, og i sidste ende kommer igennem gymnasiet med det bedst mulige resultat.

Mediepolitikken består helt enkelt af følgende tre digitale regler:
• Mobiltelefonen er ikke fremme i timerne
• Computerskærmen er altid slået ned i begyndelsen af timen
• Lærerne bestemmer, hvornår eleverne skal åbne og lukke computeren

Vi evaluerer løbende mediepolitikken, så den til stadighed er relevant og meningsfuld for både elever og lærere.

”Demokratisk Arkitektur" – Elevworkshop og udstilling

Af: Anne-Marie With Bøje, underviser
 
35 elever fra 11 gymnasier italesætter under en fælles arkitekturworkshop  samfundsmæssige problemstillinger igennem tre faser: Forandring, Formidling, Forsamling.

Udstillingen giver et indblik i de udfordringer i samfundet, som eleverne er optagede af, samt hvordan de mener, man kan reagere på disse. Igennem kreative og innovative processer - de teoretiske, praktiske og reflekterende - omsættes og kommenteres indtryk fra det samfund og den verden, de er en del af, og derfor må forholde sig til.

Aarhus Gymnasium danner et midlertidigt arkitektonisk rum som ramme for kritisk formidling af observationer om samfundsmæssige forhold. I vil her opleve, hvordan kreative og innovative discipliner kan forandre og formidle nuancer i opfattelsen af vores omverden, lokalt såvel som globalt.

Udstillingen etableres i samarbejde mellem Globale Gymnasier, der ser globalisering som et grundvilkår, Kondens Arkitekter, der arbejder med demokratisk arkitektur og Fonden for Entreprenørskab der understøtter innovative arbejdsprocesser. Udstillingen kan opleves i Annexet frem til d. 21/10.

Elevrådet er eleverne repræsentant

Af: Line Højen, underviser

- Vi italesætter elevernes ønsker over for ledelsen på gymnasiet. På den måde er vi bindeled mellem eleverne og de ansatte på gymnasiet. Og vi får meget igennem.

Sådan forklarer elevrådsformand Tobias Lind elevrådets rolle på Aarhus Gymnasium. Der er ca. 20 elever i elevrådet. De mødes en gang om måneden til møde og derudover til forskellige sociale arrangementer. På deres møder tager de forskellige problemstillinger og idéer op, som elever fra gymnasiet er kommet til dem med. Andre gange diskuterer de, hvilke nye tiltag der ville gavne eleverne og gymnasiet som helhed.

- Vores arbejdsproces er sådan, at vi starter med at diskutere en idé eller en problemstilling for at finde frem til, om det overhovedet er noget, vi skal arbejde videre med, fortæller Tobias.

- Nogle gange er et problem kun et problem for to elever på skolen og ikke for resten, og så skal vi jo ikke sætte et stort maskineri i gang”, forklarer William Brandt, der er medlem af elevrådet.

Der er respekt omkring elevrådet, og så længe idéerne er der, er der også lydhørhed fra ledelsens side.

- Hvis vi bare har noget at komme med, er alt stort set muligt, uddyber Tobias.

- Det er helt naturligt for os, at vi kan gå til rektor.

Helt konkret har elevrådet for eksempel taget emner som indeklima, behov for borde og bænke udenfor, manglende affaldsspande, klasselokaler og meget andet op med gymnasiets rektor. Andre gange kommer rektor til dem for at høre deres mening om et emne.

For William og Tobias er det i høj grad fællesskabet i elevrådet, der har betydning for, at de har lyst til at være med.

- Det betyder meget for mig at være en del af et fællesskab, hvor vi kan gøre en forskel. Derudover er det super hyggeligt, fortæller Willam.

Tobias supplerer:

- I elevrådet lærer man nye mennesker at kende på tværs af klasser og årgange, og der er stor diversitet. Det er vigtigt for mig at føle mig som en del af noget større på skolen.

Iværksættervirksomhed

Af: Niels Peter Frandsen, underviser

Imens piger fra 3.g besøgte virksomheden Vestas, fik drenge i 3.g i år også åbnet vinduet til alternativ energi med et besøg på virksomheden VisBlue, som udspringer af et dansk-portugisisk samarbejde mellem Aarhus og Porto Universitet.

Inden besøget arbejdede drengene med relevante opgaver, der udmøntedes i en præsentation. Under besøget blev der givet en præsentation af Søren Bødker med et efterfølgende besøg på stedets forsøgsopstillinger og værksted. Eleverne var nysgerrige og stillede mange og relevante spørgsmål undervejs. De fik et godt indtryk af, hvad en iværksættervirksomhed laver og gav udtryk for at have fået en rigtig god oplevelse.

 

SRP-opgaven i 3.g

Det indledende arbejde, hvor man forbereder sig på i december måned at skrive sin SRP-opgave, er godt i gang. Elever og lærere tager fat på vejledningsmøderne i forhold til at præcisere den overordnede problemstilling i den enkelte opgave, samt at indhente relevant kildemateriale.
Temaerne spænder vidt, og i år ser vi f.eks. temaer som:
  • Nano-robotter ift kræftbehandling, magnetisme
  • Kult-dannelse. Hvordan kontakter de nye medlemmer samt undersøge tro og rationalitet
  • Teknologisk arkitektur og energiforbruget i bygningsdesign

2.g'erne på forrygende studieture

I september måned var eleverne i 2.g afsted på studietur. I år gik turene til Rom, Linz, Budapest, Amsterdam, Barcelona, Firenze og London, og for de fleste elever er disse ture et af højdepunkterne ved gymnasietiden.
 
Selvom det sociale fylder meget på studieturene, er der masser af fagligt indhold. Målet er, at både fællesskabet, fagligheden og elevernes globale udsyn bliver styrket i løbet af studieturen.
Budapest
På studieturen til Budapest gik eleverne 15-20 km. om dagen og så både atomkraftværket PAKS, var i varme kilder, smagte svovlholdigt vand og meget, meget mere.
Barcelona
I Barcelona studerede eleverne både Casa Milla, Barcelona-pavillonen og god mad.

Rom
I Rom besøgte eleverne den største Maria-kirke, byens højeste Obelisk, en pyramide, en kirkegård og meget andet. Mest imponerende var det dog næsten, at halvdelen af klassen gik den 17 km lange tur til lufthavnen, da de skulle hjem.

 
 
Linz
2.p drog i år på tur til Linz i Østrig. Her var de på Ars Electronica Festival - en festival for kunst, teknologi og samfund. Lige noget for en klasse med studieretningsfagene Kom/it og design.
London
I London så 2.q på alt fra Street Art til Big Ben, og fra brandmuseet til Tate-museet. Vejret var forrygende, og eleverne fik oplevet meget af byen.
Tilmelding og framelding

Kender du én, der ikke er tilmeldt, kan vedkommende gøre det her
Du kan til hver en tid framelde dig nyhedsbrevet ved at gå til bunden
af nyhedsbrevet og trykke på "Frameld dig dette nyhedsbrev".

Vi modtager gerne forslag til forbedringer og andre kommentarer til
vores nyhedsbrev fra Aarhus Gymnasium.
Send venligst en mail til Line Højen på lhv@aarhustech.dk
 
Med venlig hilsen
 
Karsten Bak Ramlov
Rektor
Aarhus Gymnasium
 
M 22234169
T 89373533
 
 

Følg os...

 
Frameld dig dette nyhedsbrev